Mihajlovićeva pozvala žene da budu solidarnije i pomognu jedne drugima

Михајловићева позвала жене да буду солидарније и помогну једне другима

„Moja poruka svim ženama je da se držimo zajedno, da budemo solidarnije i da negujemo jedinstvo krčeći put novim generacijama koje dolaze. Bez obzira na sve razlike među nama, jedno nam je zajedničko – želјa za bolјom budućnošću i da nove generacije žena žive u društvu u kom će biti poštovane i u kom će im staze biti utabane, da ne biju bitke koje smo mi već izborile“, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je, otvarajući konferenciju Pro femina, u organizaciji magazina „Lepota&zdravlјe“, istakla da žene žele samo malo više slobode da se iskažu u onome što rade i pozvala ih na zajedništvo i solidarnost.

„Žene su pokazale da mogu da uspeju na mnogim pozicijama, ali nije bitan samo uspeh radi uspeha i da pojedinačno uživamo u njemu, već da pomognemo drugim ženama da uspeju, kako kroz zakone i politike, tako i kroz primere dobre prakse“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade posebno se osvrnula na nasilјe prema ženama, istakavši da je 18 žena ubijeno od početka godine, te da je važno da se celo društvo okrene borbi protiv rodno zasnovanog nasilјa.

„Celo društvo - i vlada, civilni sektor, mediji - treba da se uklјuči u borbu protiv nasilјa. To nije samo pitanje jednog ministarstva, institucije ili jedne žene koja trpi nasilјe. Važno je i da mediji ne izveštavaju senzacionalistički i tabloidno kada se nasilјe desi, već da pričamo više o ovoj temi, da obrazujemo i muškarce i žene i da objašnjavamo šta proizilazi iz nasilničkog ponašanja. Iz nasilјa nad ženama i decom proizilazi nasilno društvo, a nasilno društvo nas ne vodi u bolјu budućnost“, istakla je Mihajlovićeva.

Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica magazina „Lepota&zdravlјe“, rekla je da žene zajedno treba da prave korake napred u ženskoj emancipaciji.

„Važno je i da ne zaboravimo žene koje danas nisu sa nama. Treba da prepoznamo i žene koje nisu ekonomski nezavisne i one koje trpe nasilјe i da im pomognemo u borbi za rodnu ravnopravnost“, izjavila je Ćulibrkova.

Na konferenciji Pro femina dodelјena je i nagrada dramaturškinji, spisatelјici i feministkinji Minji Bogavac.