Заједно против насиља над женама

Prof. dr Darija Kisić

Mинистарка за бригу о породици и демографију и заменица председнице Координационог тела Владе Републике Србије за родну равноправност проф. др Дарија Кисић учествовала је на онлајн Четвртом регионалном форуму: Заустављање насиља над женама на Западном Балкану и Турској, који је одржан под слоганом: "Интегрисане политике, инклузивна партнерства".

 

Регионални форум организовали су Агенција Уједињених нација за оснаживање жена (UN Women) и Савет Европе.

 

Придружујући се кампањи „16 дана активизма у борби против насиља над женама“, министарка Кисић је говорила у оквиру пленарне седнице „Пет година достигнућа у изради радне мреже и савеза у напретку агенде родне равноправности“, где је указала на неопходност снажног савезништва свих могућих партнера у супротстављању и сузбијању насиља над женама и девојчицама.

 

Како је истакла Кисић, прави пример колико је сарадња важна представља и Национална стратегија за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период 2021-2025. године, која је усвојена прошле године, а у чијој изради су, поред ресорних министарстава и Координационог тела, учествовале и представници  невладиних организација и еспкерти за област сузбијања насиља над женама, уз подршку агенција УН-а у Србији.

 

Проф. др Кисић је подсетила на резултате Координационог тела за родну равноправност у претходном периоду, који су се, између осталог, односили на организовање Међународне конференције посвећене борби против насиља, промоцију заштите жена и девојчица на спортским манифестацијама, стварање мреже особа задужених за родну равноправност у јединицама локалне самоуправе у Републици Србији, сарадњу са Унијом послодаваца. Посебно је поменула "Националну кампању за окончање дечијих бракова", коју већ неколико година спроводи Координационо тело са циљем да се спрече малолетнички бракови.