Унапређење родне равноправности у 31 локалној самоуправи

Родна равноправност није само женско питање, већ је развојно питање и представља један од приоритета у јавним политикама у Србији, оцењено је на догађају „Унапређење родне равноправности на локалном нивоу“ којим је данас у Београду почела обука за представнике и представнице 31 локалне самоуправе коју спроводи програм Swiss PRO у сарадњи са Центром за социјалну политику.

Саветница за родну равноправност потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност Гордана Гавриловић истакла је важност јачања капацитета локалних самоуправа за унапређење родне равноправности.

„Постоји политичка воља да се унапреди стање у области родне равноправности, да се усвоје институционални механизми, стратегије и акциони планови, али ништа од тога није вредно ако се то не примени на локалу и зато је неопходна континуирана подршка локалним самоуправама. Жене су већински заступљене на извршилачким функцијама, али Закон о избору народних посланика и Закон о локалним изборима ће допринети да се женски глас чује приликом доношења одлука. Изазов представља и увођење родно одговорног буџетирања, јер без новца нема ни примене свих мера“, истакла је Гавриловићева.

Шеф програма УНОПС-а у Србији Марко Вујачић истакао је да у протеклих 10 година УНОПС уз подршку Владе Швајцарске подржава иницијативе у области родне равноправности, попут оснивања локалних механизама и акционих планова, женских парламентарних група, пројеката невладиног сектора.

„Родна равноправност је на првом месту питање људских права и достојанства, али не треба занемарити ни економску димензију јер једино ако искористимо потенцијал који сви људи могу да дају заједници можемо озбиљно да радимо на остваривању економског просперитета. Урађено је доста конкретних ствари које су допринеле побољшању положаја жена, али иако имамо позитиван тренд још много посла је пред нама у овој области”, оценио је Вујачић.

Рашка је једна од општина у којој су усвојени основни стратешки документи, укључујући и Локални акциони план за родну равноправност који се ревидира сваке године.

„Поред стратешких докумената, неопходна је и подршка државних институција, попут Координационог тела за родну равноправност, уз чију помоћ је спроведен важан пројекат чији су резултати преведени у конкретне мере за побољшање положаја жена из руралних крајева”, истакла је Ивана Илић, председница Комисије за унапређење родне равноправности општине Рашка.

Овим догађајем обележен је почетак дводневне обуке за унапређење механизама и политика родне равноправности на локалном нивоу коју ће похађати представници и представнице 31 локалне самоуправе. На првој обуци учествовали су Бабушница, Бела Паланка, Бор, Црна Трава, Ћуприја, Голубац, Кладово, Пирот, Рашка, Смедеревска Паланка, Сурдулица, Топола, Тутин, Велика Плана, Велико Градиште и Зајечар. Почетком фебруара обуку ће проћи и представници и представнице Ариља, Богатића, Чајетине, Димитровграда, Љубовије, Лознице, Мајданпека, Мионице, Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља, Раче, Сјенице, Сокобање и Врњачке Бање.

Обука се спроводи у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“ који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општна (СКГО).