Састанак са УНОПС: Родна равноправност и оснаживање жене и кроз енергетски сектор

Састанак са УНОПС: Родна равноправност и оснаживање жене и кроз енергетски сектор

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Микелом Телатин, директорком Kанцеларије УНОПС у Србији, и са њом разговарала о могућностима сарадње у енергетском сектору, као и наставку сарадње у области родне равноправности и оснаживања жена.

Михајловићева, која председава и Kоординационим телом за родну равноправност, захвалила је директорки УНОПС на досадашњој сарадњи и свему што чине на побољшању положаја жена у Србији.

„Родна равноправност постала је један од приоритета Владе Србије претходних година. Не само да имамо политичку вољу, већ и активно, у сарадњи ресорним министарством и међународним партнерима, радимо на побољшању положаја жена. Економско оснаживање жена, подршка локалним заједницама у изради и имплементацији акционих планова и оснаживање локалних механизама за родну равноправност важне су теме и ту нам је ваша подршка значајна. Поред тога, наш циљ је да родну компоненту укључимо и у енергетски сектор, посебно када је реч о енергетској ефикасности и енергетском сиромаштву, као и укључивање жена у обновљиве изворе енергије“, рекла је Михајловићева.

Микела Телатин честитала је потпредседници Владе на досадашњим резултатима и напорима које улаже како у унапређење родне равноправности, тако и у сектору рударства и енергетике, као што је то био случај и у секторима инфраструктуре и саобраћаја.

„УНОПС је ту да пружи подршку, јер имамо искуство и експертизу у различитим областима. Приоритети у родној равноправности поклапају се и са нашим активностима, посебно када је реч о подршци локалним заједницама – од оснаживања институционалних механизама до програма подршке економском оснаживању жена. Спремни смо да помогнемо да се родна компонента укључи у енергетски сектор, развој обновљивих извора енергије и пројекте изградње енергетске инфраструктуре. Пуно је области у оквиру којих можемо да сарађујемо“, поручила је она.