Регионална конференција о родној равноправности и реформи јавне управне на Западном Балкану

Регионална конференција о родној равноправности и реформи јавне управне на Западном Балкану

БЕОГРАД, 30.-31. јануара 2018. – Регионална школа за јавну управу (РеСПА) и Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије организовали су дводневну Регионалну конференцију о родној равноправности и реформи јавне управне на Западном Балкану, како би се промовисала регионална сарадња јавних управа и стручњака из области родне равноправности и реформе јавне управе.

Ова Регионална конференција је окупила око 50 јавних службеника и службеница који се баве равноправношћу полова и реформом јавне управе у релевантним владиним институцијама, стручњакиње и стручњаке за родну равноправност и реформу јавне управе из региона Западног Балкана, као и представнике и представнице невладиних организација активних у овој области из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Циљ ове Регионалне конференције био је да утиче на развој политика родне равноправности и да их повеже са напорима реформе јавне управе међу РеСПА чланицама.

Високи званичници из Републике Србије и из Босне и Херцеговине, амбасадори Европске Уније, Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Црне Горе у Републици Србији, као и шефица канцеларије УН WОМЕН у Србији, обратили су се учесницима и учесницама Регионалне конференције на почетку скупа и тиме дали снажну политичку подршку теми родне равноправности у контексту реформе јавне управе.

На Регионалној конференцији било је говора о родно одговорном буџетирању, а представљени су и резултати регионалног истраживања о родној равноправности у јавној управи, са посебним нагласком на стање у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији. Ово регионално истраживање, као и сама Регионална конференција, финансирани су од стране Европске Уније.

Сви учесници и учеснице су се сложили да је веома значајно што је регионално отворено питање једнакости полова у контексту реформе јавне управе. Регионална школа за јавну управу наставиће напоре на јачању регионалне сарадње у овом домену.