Реаговање Координационог тела за родну равноправност на отворено писмо Академије женског лидерства: Охрабрити жене да се укључе у политички и јавни живот земље

„Изазови које свакодневица ставља пред жене су огромни, а тек бити жена у Србији која се „дрзнула“ да се укључи у политички и јавни живот земље, носи са собом тежак терет. Наша обавеза је да их охрабримо и подржимо“, саопштено је из Координационог тела за родну равноправност којим председава потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић.

У Владином Координационом телу кажу да иако данас сви говоре о родној равноправности и бољем положају жена, отпори су велики.

„У претходне три године урадили смо много да родна равноправност постане један од приоритета целог друштва и данас се о томе много говори. Ипак, када на ред дође усвајање закона и стратешких докумената који треба да омогуће бољи положај жена, јаве се отпори и критике“, наводе у Координационом телу.

Они подсећају да су жене у медијима ређе заступљене него мушкарци и најчешће неадекватно.

„Жена је у медијима заступљена у једној од четири вести и то најчешће сензационалистички, а врло ретко кроз професију и успех који остварује. Подржавамо апел Академије женског лидерства да се све релевантне институције укључе како би се спречило даље мизогино и сексистичко линчовање жена у медијима“, саопштено је из Координационог тела Владе Србије.

У Координационом телу кажу да је овај проблем препознат и у Националној стратегији за родну равноправност које је ово тело израдило, те да су мере за његово решење предвиђене у Акционом плану за спровођење Стратегије.

„У најскоријем року биће одржана још једна у низу обука за новинаре и уреднике које на ову тему спроводимо, а обавеза родно сензитивног извештавања једна је од мера у новом Закону о родној равноправности који смо припремили“, закључују у Координационом телу за родну равноправност Владе Републике Србије.