Михајловићева женама: Пријавите насилнике, нисте дужне да трпите узнемиравање и понижења

„Kао жена згрожена сам и шокирана последњим случајевима сексуалног узнемиравања и прогањања жена на разним групама за дописивање. Kо сте ви, мушкарци, који мислите да имате право да жене малтретирате, уцењујете и понижавате? Охрабрујем сваку жену која је жртва оваквог недоличног понашања да исте пријави надлежним институцијама“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је подсетила да је држава, између осталог, изменила и Kривични законик, те да су сексулано узнемиравање и прогањање препознати као кривична дела.

„Зато позивам жене да не трпе насиље, понижавања и уцене, већ да случај пријаве полицији или да поднесу кривичну пријаву тужилаштву, јер нико не сме да вам прети и да вас ућуткује! Држава је ту да створи услове да и жене и мушкарци имају једнака права за достојанствен живот, рад и развој, али у борби против разних облика насиља, стереотипа и предрасуда, у борби за друштво у којем се негују толеранција, међусобно уважавање и емпатија, морамо сви да дамо свој допринос. Насилнике да осудимо, а децу и младе да учимо људским правима и потреби да једни друге поштују и помажу“, рекла је она.