Михајловићева женама: Нисте саме, пријавите насиље

Србија се и ове године прикључује глобалној УН кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ с поруком женама да нису саме и да не чекају крај пандемије да пријаве насиље. 

Услед пандемије корона вируса, ризик да жене буду жртве насиља је повећан, док смо сви под тензијом и уплашени за здравље, безбедност и финансије. Стога се Kоординационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије, Министарство унутрашњих послова Републике Србије и UN Women, уз подршку Делегације ЕУ у Србији и норвешке амбасаде, данас прикључују обележавању глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, под слоганом „Ниси сама, пријави насиље!“. 

Проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Kоординационог тела за родну равноправност, овом приликом је изјавила да неће говорити о бројкама у породичном и партнерском насиљу, јер жене нису бројеви, већ равноправна људска бића која имају једнака права да се развијају, образују и остваре своје снове.

„Али ћу послати неколико порука. Пре свега свим женама које трпе насиље - нисте саме, сви смо заједно, морамо заједно да се боримо и да пријавимо насиље. Моја порука мушкарцима је да није могуће да се против насиља изборимо уколико не радимо на томе заједно, али исто тако сви ви који мислите да сте велики мушкарци ако бијете жене и ако оне трпе било економско, психичко или физичко насиље од вас, нисте велики, баш напротив. А порука свима нама је да не смемо да затварамо очи уколико знамо или видимо да негде има насиља над женама и девојчицама. Морамо да се боримо заједно. Али не само у ових 16 дана, већ сваког дана, све док иједна жена и иједна девојчица трпе било који вид насиља, морамо да се боримо“, изјавила је она.

Милана Рикановић, директорка UN Women у Србији, подсетила је на статистике које кажу да је дом често најмање безбедно место за жене, те да пријава насиља не сме да чека да пандемија корона вируса прође.

„Овом кампањом ћемо покушати да дођемо до сваке улице, улаза, па и дневне собе, и кажемо свакој жени која је у ситуацији насиља да је чујемо, да јој верујемо и да није сама, да смо уз њу и да пријави насиље.“

Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији, изјавио је да је насиље над женама последица родне неравноправности и да се Европска унија зато залаже и наставља да подржава активности усмерене ка остварењу пуне родне равноправности, као и активности чији је циљ елиминација свих облика насиља над женама и девојчицама у Србији.

„Kроз пројекте које подржавамо настојимо да јачамо родне механизме у Србији и промовишемо укључивање родне перспективе у планирање и програмирање помоћи. Данас се обраћамо свим женама у ситуацији насиља и поручујемо: „Ниси сама, уз тебе смо, пријави насиље!“.

Норвешки амбасадор Јорн Јелста је такође поручио женама у ситуацији насиља да имају подршку да пријаве насиље.

„Норвешка је одувек била велики заговорник родне равноправности. И док континуирано улажемо напоре ка остваривању тог циља у својој земљи, такође ту борбу подржавамо и у многим другим државама широм света. Штавише, родна равноправност, с акцентом на унапређење положаја и права жена, једна је од кључних области сарадње између Амбасаде Норвешке и Владе Србије”.

У оквиру кампање “16 дана активизма против насиља над женама”, порука „Ниси сама, пријави насиље!“ освануће на билбордима широм Србије, ТВ каналима, стамбеним зградама, као и на друштвеним мрежама, позивајући жене, али и комшије, рођаке и пријатеље, да пријаве сваки облик насиља над женама.