Михајловићева: Заштитимо децу, нико нема право да их злоставља

“Ни на једну вест о томе да је малолетно дете, а најчешће девојчица, сексуално злостављано или подвођено, и то од стране родитеља, не можете остати имуни. Kао жену и мајку веома су ме потресле те информације. Очекујем да надлежне институције испитају ове случајеве, укључујући последње знане јавности - силовање девојчице из Богатића, подвођење друге девојчице из Алексинца, као и наводе младе глумице о силовању које је претрпела”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је навела да су одрасли ту да деци створе услове за безбрижно детињство, лепшу и бољу будућност, те да као друштво сви морамо више да урадимо да овакве појаве спречимо.

“Уколико нам је познато да је неко дете малтретирано и да трпи насиље било ког облика, дужни смо, као комшије, рођаци, грађани ове земље, да то пријавимо полицији или центру за социјални рад. Ове страшне вести последњих дана треба да нас наведу да се запитамо у каквом друштву живимо и шта можемо да урадимо да оно буде боље место за живот наше деце”, рекла је она.

Потпредседница Владе осврнула се и на вест из медија о сексуалном злостављању познате младе глумице.

“Охрабрујем сваку жену да не ћути и да насилника пријави. Нико није толико моћан да за своје недело не одговара. Верујем да ће тужилаштво покренути истрагу у случају ове младе глумице и да ће њен пример бити подстрек и другим женама са, нажалост, сличним искуством да подигну свој глас, да насилници буду кажњени”, рекла је Михајловићева.