Михајловићева: Залажем се за свеобухватни регистар свих облика родно заснованог насиља

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да се залаже за формирање свеобухватног регистра насилника, који би садржао податке о свим облицима родно заснованог насиља.

“Kоординационо тело за родну равноправност упутило је иницијативу да се у нову стратегију за спречавање родно заснованог насиља над женама уврсти и свеобухватни регистар, јер мислим да је важно да имамо све податке о насилнику и о сваком облику насиља - било да је реч о физичком насиљу у породици, злостављању, силовању. Само ако имамо тако обједињену јединствену евиденцију можемо да обезбедимо континуитет у праћењу понашања преступника, што би помогло у процени ризика за даље понашање и помогло даље у превенцији”, рекла је она.

Михајловићева, која је данас учествовала на конференцији Женске парламентарне мреже “Храброст је женског рода”, истакла је да је Србија постала препознатљива у свету по корацима које је спровела на пољу унапређења положаја жена.

“Парламент је право место на којем би требало да разговарамо о стању родне равноправности у Србији. Донедавно смо били једина земља ван ЕУ која је увела Индекс родне равноправности, једна од ретких држава у свету смо која је увела родно одговорно буџетирање. На политичком нивоу изнедрили смо и ставили као важну тему родне равноправности. Али још много посла је пред нама. Чека нас доношење више важних закона и стратегија. Пре свега закона о родној равноправности, који мора бити број један у даљој борби за већа права жена и борбу против насиља, о чему сви сведочимо и ових дана и где сви као друштво морамо више да се боримо”, рекла је она.