Михајловићева: Законом о родној равноправности до једнаких услова за жене и мушкарце

Новим законом о родној равноправности омогућићемо женама и мушкарцима једнаке услове да се укључе у друштвени, политички и економски живот земље, изјавила је данас потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Гостујући у јутарњем програму „Добро јутро, Србијо“, Михајловићева је рекла да нови закон доноси низ добрих мера.

„Родна равноправност прожима цело друштво. Нови закон предвиђа увођење квота, чиме женама дајемо могућност да се укључе у политички и јавни живот и да их има више тамо где се доносе одлуке. Такође, посебну пажњу посветићемо превенцији насиља и увођењу специјализованих услуга, али и економском оснаживању жена, јер оне су привредни потенцијал друштва“, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе је  истакла и да нови закон о родној равноправности предвиђа увођење родне равноправности у образовни систем, родно сензитивно извештавање, као и обавезу локалних самоуправа да формирају тела за родну равноправност.

„Родна равноправност је питање културе, развоја и будућности земље. То, дакле, није питање једног министарства или једне области, родна равноправност је одговорност свих нас и захтева ангажовање целог друштва како би Србију сврстали у ред модерних и развијених земаља“, изјавила је она.