Михајловићева: Закон о родној равноправности за друштво једнаких могућности и без насиља

„Дуго смо чекали на закон о родној равноправности и он ће се, коначно, ускоро наћи пред посланицима у парламенту, иако смо на њему радили још 2016. године. Србија је показала политичку вољу и спремност да гради друштво у којем грађанке и грађани имају једнаке могућности да живе, раде и развијају се, јер само такво друштво истински напредује и не видим логику да то било коме може да смета“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да су на јучерашњој седници Владе усвојени нацрти закона о родној равноправности, закона о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације, као и Предлог стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период 2021-2025. године.

„Много тога смо урадили претходних година, а наши резултати препознати су и у свету. Од тога да смо прва држава ван ЕУ која је израдила Индекс родне равноправности, да смо пример добре праксе у Уједињеним нацијама по увођењу родно одговорног буџетирања, да смо донели нове законе у области спречавања насиља над женама, да смо обучили институције које су данас сензитивније за ову тему, као и да активно радимо на економском оснаживању жена. Нови закони ће овај посао олакшати“, изјавила је Михајловићева.

Она је додала да је предлог стратегије у области родно заснованог насиља усвојен након шест година и да је ова стратегија израђена у складу са свим међународним стандардима и препорукама у области родно заснованог насиља и насиља у породици.

„Жене данас много више пријављују насиље и поносна сам на то да смо без уплива политике то остварили, јер је насиље над женама натполитичка тема. Изменили смо Кривични законик, донели Закон о спречавању насиља у породици, оснажили институције, сада усвојили и стратегију у овој области – дакле, створили смо услове да институције раде свој посао, јер су институције место на ком се насиље решава. Али, још много посла је пред свима нама, важно је да схватимо да је борба против родно заснованог насиља одговорност свих нас и да смо дужни да, ако знамо да  насиље постоји, то и пријавимо“, закључила је Михајловићева.