Михајловићева за „Корд“: Важно је да се женски глас чује тамо где се доносе одлуке

“Поносна сам на све што смо у претходних неколико година урадили на побољшању положаја жена у нашем друштву, да остварујемо напредак бележи и Индекс родне равноправности, који смо преузели од ЕУ. Ипак, још много посла је пред нама, јер све док иједна жена буде жртва породичног и партнерског насиља, све док не искоренимо дечје бракове, све док жене буду проводиле двоструко бише времена у неплаћеним пословима, а за исти посао биле мање плаћене од мушкараца, ми нисмо завршили посао”, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је у интервјуу за специјално издање магазина „Корд“ посвећеног родној равноправности и положају жена у друштву рекла и да као што је формирање Kоординационог тела 2014. године било искорак, верује да ће Влада са већим бројем министарки послати јасну поруку да се Србија развија у друштво једнаких шанси за све.

“Важно је да се женски глас чује на местима на којима се доносе одлуке и сигурна сам да ће жене у Влади доказати својим знањем и посвећеним радом да могу да поведу Србију напред. Предрасуде и родни стереотипи дубоко су укорењени у сваком друштву и од малих ногу нас уче да постоје играчке за дечаке и девојчице, а потом и “мушки” и “женски” послови. И сама сам кроз каријеру морала да се доказујем и много теже пролазим него мушке колеге. Свака жена ће разумети колико труда, рада и енергије стоји иза сваке од нас на том путу. Али, мени су та саплитања и покушаји да ме понизе увек били мотив више да радим и постижем резултате”, истакла је она.

Потпредседница Владе додала је и да нема довољно жена на руководећим позицијама у сектору рударства и енергетике, што представља губитак за те компаније.

“Поносна сам на то што је, док сам била на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, 43 одсто жена било на позицијама одлучивања, у Министарству рударства и енергетике сам затекла само 18 одсто жена на тим позицијама, и то ћемо мењати. Исто тако, у ЕПС-у само 13% жена заузима позиције у највишем менаџменту, док ЕМС спада у водеће енергетске компаније у свету са 56% жена на водећим позицијама. Женама није лако, јер после смене на послу, њих чека још једна неплаћена смена код куће, у бризи о деци и домаћинству. То им не оставља времена да се посвете себи, напредовању на послу, здрављу или рекреацији. На стварању бољег баланса између приватног и пословног живота морамо више да радимо”, закључила је она.