Михајловићева: Унапређење родне равноправности на локалу пут ка бољим условима за све

Михајловићева: Унапређење родне равноправности на локалу пут ка бољим условима за све

„Није једноставно политике које доносимо на националном нивоу спровести на нивоу локалних самоуправа и зато сам поносна на све добитнике овогодишњих признања за унапређење родне равноправности на локалу јер чине све да створе боље услове за своје суграђанке. Свака криза створи и одређене проблеме, али нас и учи да будемо јединствени, бољи и ефикаснији“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, поводом уручења годишњих признања градовима и општинама који су остварили напредак у родној равноправности у 2020. години, данас у Влади Србије истакла да се претходних година заједно са партнерима – Министарством за европске интеграције, Делегацијом Европске уније у Србији и UN Women посебно радило на економском оснаживању жена као важној водиљи за све друге области у родној равноправности.

„Верујем да нас ускоро чека и доношење новог закона о родној равноправности, јер нам је важно да имамо оквир који даје могућности за даље унапређење ове области и стварање једнаких могућности за жене и мушкарце. Честитке свим добитницима, заслужили сте ова признања својим радом и пример сте другима које желимо да охрабримо и помогнемо да више раде у родној равноправности“, поручила је она.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да суштина кохезионе политике почива на равноправном регионалном развоју, који није могућ без укључивања жена, као што ни родне равноправности нема без економског оснаживања жена.

„Србија је показала да не каска за земљама ЕУ у погледу родне равноправности. Имамо жене у највишим структурама политичког одлучивања, што се даље прелива и на локални ниво. Овај трогодишњи пројекат се финансира из ИПА фондова јер суштина је да све најбоље европске тековине, од инфраструктуре до родне равноправности, буду доступне грађанкама и грађанима Србије. Родна равноправност је приоритет свих наших политика, а посебно спољнополитичких акција“, рекла је Јоксимовићева.

Матеа Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, подсетила је да је родна равноправност једна од основних европских  вредности и императив развоја.

„Родна равноправност мора постати део свакодневног живота. Поздрављамо идеју KТРР за годишње награде јер добре праксе треба похвалити и подстаћи и друге. ЕУ ће наставити да буде главни партнер Влади Србије у процесу унапређење ове области“, рекла је она.

Директорка канцеларије UN Women у Србији Милана Рикановић рекла је да ова агенција заједно са KТРР, Министарством за европске интеграције и Делегацијом ЕУ ради доста на економском оснаживању жена, те да је кроз пројекат „Kључни кораци ка родној равноправности“ више од 1.800 жена у претходне три године директно имало користи, а 8.000 њих индиректно.

„Не треба посебно наглашавати колико је важно радити на оснаживању механизама за родну равноправност на локалном нивоу, као и пружати подршку локалним акционим плановима за унапређење родне равноправности. Економско оснаживање је један од аспеката на којем радимо и драго ми је да имамо лидере на локалу који разменом знања и искустава могу допринети стварању родно равноправнијег друштва“, рекла је Рикановићева.

Другу годину заредом KТРР, у сарадњи са UN Women, додељује годишње награде, и то у пет категорија: признање за рад локалног механизма за родну равноправност које је добила општина Аранђеловац, признање за ангажовање и координацију локалне самоуправе и других актера на пољу унапређења родне равноправности које су добили општина Kнић и град Kрушевац, признање за иновативне политике и праксе у родној равноправности добио је град Сомбор и посебно признање за одговор на ублажавање последица епидемије коронавируса добила је општина Рашка.

Десанка Миланов, председница СО Аранђеловац, захвалила је на признању, подсетивши да је ова општина 2013. потписала Европску повељу за родну равноправност и да интензивно ради на унапређењу ове области, посебно у делу социоздравствене заштите и економском оснаживању жена.

Председник општине Kнић Срећко Илић рекао је да је ово признање круна четворогодишњег рада општине на пољу родне равноправности, посебно када је реч о економском оснаживању и подршци женама са села, јер ова општина, између осталог, издваја субвенције за жене власнице пољопровредних газдинстава, којих у Kнићу има 30 одсто.

Градоначелница Kрушевца Јасмина Палуровић рекла је да је ова локална самоуправа бавећи се статистиком дошла до поражавајућих података када је реч о родној равноправности и да су у жељи да конкретно подрже жене, нарочито оне из сеоских подручја, покренули програм запошљавања у којем је у 2019. години учествовало 63 одсто жена, за разлику од 2017. када их је било само 37 одсто.

Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора, истакао је да је овај град кроз прекогранични пројекат економског оснаживања жена основао социјално предузеће „Лаванград“, кроз које је 30 сеоскх жена подржано са 30.000 садница лаванде, те да су обезбеђене и две дестилерије за производњу уља од лаванде.

Игњат Ракитић, председник општине Рашка, која је добитница признања за активности у току епидемије коронавируса, рекао је да је Рашка одмах на почетку основала волонтерски центар, од којег је користи имало 10.000 суграђана и суграђанки, као и да је општина са 41 милионом динара подржала локалне привреднике.