Михајловићева у УН: Србија лидер у региону по родној равноправности

 „Република Србија је формирањем родно одговорне Владе показала не само политичку вољу да родну равноправност даље унапреди, већ и неупитну сагласност да у овој години донесемо важне законе и стратешка документа која ће положај жена побољшати. Kада је у питању политичка моћ, Србија је лидер у региону и предњачи у Европи – имамо премијерку, две потпредседнице Владе, председницу Наародне банке и Уставног суда и готово 40 одсто посланица, у односу на евопски просек од скоро 30 одсто“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је, обраћајући се на 65. заседању Kомисије за статус жена у Уједињеним нацијама, истакла да је Србија у претходном периоду урадила много у овој области – унапређен је законодавни и стратешки оквир, формирани су механизми за родну равноправност на свим нивоима, уведено је родно одговорно буџетирање, а и прва смо земља ван ЕУ која је израдила Индекс родне равноправности.

„Ипак, јом много посла је пред свима нама. Пандемија корона вируса додатно је осветлила тежак положај жена, које су се нашле у првим линијама борбе против ковида – као медицинске раднице, запослене у службама социјалне заштите, у трговинским ланцима. Терет неплаћеног рада бриге о деци и домаћинству пао је на жене, које су се нашле и у већем ризику од насиља. Све су то изазови са којима се сви усочавамо и неопходно је да као друштво више радимо на уклањању стереотипа и промовисању кутлуре ненасиља и толеранције, јер жене нису претња већ равноправни чланови друштва које може да иде напред и да се развија само ако сби грађани и грађанке имају једнаке могућности за живот, рад и развој“, поручила је она.

На 65. заседању Kомисије за статус жена учестовали су између осталог и Kамала Харис, потпредседница САД, председница Владе Исланда, потпредседница Владе Белгије, министри за равноправност Шведске, Норвешке, Шпаније и бројни други.