Михајловићева: У последњих 10 година убијено 315 жена, 432 деце остало без мајке

“У последњих десет година 315 жена убијено је у породичном и партнерском насиљу, а иза њих је остало 432 деце, од тога 169 малолетне. Само у овој години убијено је 28 жена. Људи нису бројке, али подаци су нам важни да бисмо доносили одлуке, али и као опомена да смо могли боље да радимо и да све што ћемо интерсекторски убудуће радити буде у функцији ефикасне примене закона, нове стратегије за спречавање насиља над женама, али и националног СОС телефона по међународним стандардима”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Потпредседница Владе подсетила је да претходних година није било једноставно у сваком тренутку успоставити јединство свих ресорних министарстава, због чега се каснило и са доношењем стратегије за спречавање и сузбијање насиља над женама, али и неких закона, стратешких докумената и акционих планова.

“Ја о томе говорим јавно, јер од 2016. године каснимо са неким стратешким документима. И не постоји срећнија особа од мене данас јер су ту министри који воде најважније ресоре у Влади Србије који су директно везани за борбу против насиља над женама”, рекла је она.

Михајловићева је поручила и да је важно да сви заједно радимо на промени свести и стереотипа.

“Важно је да охрабримо жене да пријаве насилнике, да едукујемо децу од малих ногу, али и да радимо са мушкарцима и починиоцима насиља. Важно је и да се боримо против стереотипа и предрасуда, да нам се не дешава да сваки четврти младић и свака десета девојка мисле да је у реду добити по неки шамар”, закључила је она.

Данас је одржана прва седница Радне групе за израду националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и партнерским односима са акционим планом, којој су поред потпредседнице Владе присуствовали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Kисић-Тепавчевић, министарка правде Маја Поповић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић и министар унутрашњих послова Александар Вулин.