Михајловићева: Сви смо одговорни за сваку жртву породичног и партнерског насиља, морамо заједно да се боримо

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да су у Србији од почетка године убијене 22 жене у породичном и партнерском насиљу и да је борба против родно заснованог насиља одговорност друштва у целини.

„Верујем да нико не може да остане имун на вест о убиству, изгубљеном животу и чињеници да жене готово свакодневно трпе насиље. Да ли се запитамо ко су ти људи који мисле да су толико моћни и Богом дани да насрну на туђи живот, да малтретирају, злостављају па чак и одузму живот другом људском бићу, само зато што је жена? И да ли желимо да живимо у друштву где је нормално убити жену или пак да градимо заједницу ослобођену од насиља и дискриминације. Ту лежи одговорност сваког појединца”, изјавила је она.

Михајловићева је додала да у борбу против насиља над женама и девојчицама треба да се укључе сви – надлежне институције, међународне и организације цивилног друштва, црква, медији и сваки грађанин и грађанка Србије. Она је још једном истакла да се Координационо тело за родну равноправност залаже за увођење јединственог регистра насилника и да ће у новом мандату Владе инсистирати на што скоријем формирању те евиденције.

„Још једна млада жена изгубила је живот свирепим убиством од стране мужа. Када схватимо да насиље у породичним и партнерским односима није приватна ствар која се дешава у нечија четири зида, већ огромна пошаст која погађа цело друштво, верујем да ће и наша борба бити делотворнија. Држава је донела неопходне законе и стратегије, надлежне институције спроводе обавезујуће протоколе, али то није довољно. Потребна нам је едукација грађана и грађанки, да постанемо свесни шта је све насиље, да није срамота потражити помоћ, да је одговорност свих нас да пријавимо уколико знамо да се негде дешава насиље, да не штитимо већ казнимо све оне који мисле да имају право да ударе, вређају, понижавају или, нажалост, убију жену“, рекла је она.