Михајловићева: Стојимо уз сваку жену која је претрпела насиље, 62 одсто жена доживело неки облик насиља

Михајловићева: Стојимо уз сваку жену која је претрпела насиље, 62 одсто жена доживело неки облик насиља

“Држава је ту, уз сваку девојчицу и жену које трпе насиље. Статистика нигде у свету, па ни код нас, није за похвалу, 62 одсто жена након своје 15. године претрпело је неки облик насиља - од физичког, сексуалног, психолошког. Свака трећа жена данас овде доживела је неку врсту насиља. Зато је ова конференција важна, да заједно са међународним партнерима разговарамо о томе шта све можемо да урадимо да заштитимо жене и да насиље сузбијемо”, поручила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући конференцију “Борба против сексуалног насиља према женама - унапређење правног оквира и поступања”, истакла да је држава донела законе, стратегије и акционе планове, али да то није довољно и да мора више да се ради на едукацији јавности и да се посебна подршка пружи рањивим групама жена, као што су жене са инвалидитетом, Ромкиње и старије жене.

“Формирањем Координационог тела и уз родно одговорну Владу јасно смо рекли да хоћемо да се боримо против насиља над женама. И то је порука председника, премијерке и целе Владе. Али, важно је да сваки политичар и политичарка воде рачуна о тој политици. Да нам се не десе више изјаве појединаца да жене пријављују насиље четвртком, како би док су насилници у притвору оне могле да изађу у провод викендом. Поред докумената које смо усвојили и храбрих жена које су пријавиле насилнике, важно је да сви станемо иза жена, јер нећемо оставити ниједну која трпи насиље”, рекла је она.

Михајловићева се осврнула и на ране и дечје бракове, рекавши да они представљају трговину људима и вид породичног насиља, те да ће се мењати Породични закон и Кривични законик како би се ова појава кршења женских права искоренила.

Маја Поповић, министарка правде, истакла је да је држава донела важне стратегије и унапредила законе, а да сви као друштво морамо сагледати проблем насиља над женама и мултисекторски га решавати.

Јерн Еуген Јелстад, амбасадор Краљевине Норвешке у Србији, рекао је да је родно засновано насиље изузетно тешка појава која погађа милионе широм света, те да је неопходно укључити и мушкарце у борбу за женска права, јер је то питање поштовања и културолошких промена.

Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији, истакла је да су родна равноправност и борба против родно заснованог насиља срж агенде УН. Она је додала да сви морамо више разговарати у јавности, увести ову тему у образовни систем и говорити више о превенцији насиља.  

Сара Гроен, заменица шефа Мисије ОЕБС у Србији, изјавила је да се ова организација брине о сигурности и безбедности у Европи и да је поред правног оквира, који је основа, неопходно да сви пружимо подршку жртвама насиља.

Конференцију “Борба против сексуалног насиља према женама - унапређење правног оквира и поступања” организовали су заједно Координационо тело за родну равноправност, Министарство правде и UN Women.