Михајловићева: Србија друга у свету спровела економску анализу неплаћених кућних послова

Михајловићева: Србија друга у свету спровела економску анализу неплаћених кућних послова

“Србија је друга земља у свету која је спровела економску анализу неплаћених послова старања о породици и у домаћинству, а све с циљем да побољшамо квалитет живота жена и учинимо више у равноправној расподели неплаћеног рада. Ово је само почетак, наставићемо да радимо, сигурно нећемо одустати. Да кроз заједничку борбу освестимо друштво, јер то је питање људских права”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је на завршној конференцији “Родно одговорно управљање - прерасподела неплаћеног рада” истакла да не прође дан а да не разговарамо о родној равноправности и стварању једнаких услова за жене и мушкарце, захваљујући родно одговорној Влади и заједничком раду са међународним партнерима.

“Kада смо кренули са овим пројектом посматрали су нас необично, јер неплаћени рад се сматра нормалним, да су само жене те које треба да кувају, чисте, брину о деци и старима. Као разлог за скраћено радно време 95% жена наводи управо бригу о деци и породици, а само 4% мушкараца. Овакви пројекти начин су и да се боримо против стереотипа, да анимирамо очеве да се више укључе у родитељство, да направимо баланс у обављању неплаћеног рада, јер жене 20% свог времена проводе у неплаћеним пословима. Очекујем да из овога произађу одређене одлуке, да буду део закона и да наставимо даље заједно да радимо на стварању родно равноправног друштва”, рекла је она.

Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, рекла је да се вековима сматрало да жена немају никаква права - на новац, на глас, на избор и да вековима жене раде бесплатно и доприносе БДП-у, а да их нико не пита кад смо се договорили да је неплаћени рад жена нешто што се подразумева.

“Стижу векови када се поставља питање колико та брига кошта. Радујемо се томе јер је доказ историје да је више правде боље за све”, рекла је она.

Ребека Фабрици, заменица амбасадорке Велике Британије у Србији, изјавила је да је пројекат финансиран кроз Фонд за добру управу и да су резултати потврдили да неплаћени рад има своју вредност и да изности 21,9% БДП-а.

“Равноправна расподела и подршка кроз институције довешће до оснаживања жена. Драго ми је да је Влада Србије препознала ову шансу и да ће активно да ради на промени правних аката који ће довести до даљих промена у друштву. Без родне равноправности не можемо говорити о просперитетном друштву”, рекла је она.

Милана Рикановић, директорка агенције UN Women у Србији, истакла је да смо данас ту да причамо о томе шта је неплаћени рад и како да га вреднујемо.

“Да разумемо шта су родни стереотипи, да се више ангажујемо у укључивању мушкараца у родитељство и да покажемо да су решења ту, надохват руке. Желимо да пружимо системе подршке доносиоцима одлука”, рекла је Рикановићева.

Пројекат “Родно одговорно управљање - прерасподела неплаћеног рада” реализовали су Kоординационо тело за родну равноправност и UN Women, уз подршку Владе Уједињеног Kраљевства и британске амбасаде у Србији.