Михајловићева: Србија 26. на свету по политичкој моћи жена

Према Индексу о моћи жена (Women’s Power Index), који објављује Савет за спољнополитичке односе (Council on Foreign Relations – CRF), Србија се по политичкој моћи жена налази на 26. месту од 193 рангиране државе.

„Индекс показује да је Србија једна од 22 земље на свету која на челу владе има жену, док смо по броју жена у извршној власти 19. на свету. У самом врху смо и по броју посланица у Народној скупштини, где заузимамо 24. место. Србија је у последњих седам година родну равноправност поставила за једну од приоритетнох области, много смо урадили и драго ми је да се то препознаје на глобалном нивоу. Ипак, још пуно посла је пред нама – да обезбедимо да жене имају једнаке могућности као и мушкарци, како у политичком, тако и у економском и друштвеном животу“, изјавила је овим поводом потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Индекс показује да су САД постигле највећи напредак, након последњих председничких избора, и са 128. позиције сада су на 43. месту. Ипак, глобално гледано заступљеност жена није ни близу родног паритета, глобални просек порастао је са 26,9 на 27,5 поена на скали на којој 100 поена представља пуну родну равноправност.