Михајловићева са шведским амбасадором и УНДП: Још милион и по долара за борбу против насиља над женама

Михајловићева са шведским амбасадором и УНДП: Још милион и по долара за борбу против насиља над женама

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, одржала је данас са Јаном Лундином, амбасадором Шведске у Србији, и Франсин Пикап, сталном представницом Програма Уједнињених нација за развој (УНДП), састанак на којем је најављена трећа фаза пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама“, вредан 1,5 милиона долара.

Михајловићева је започела обраћање поруком женама и девојчицама које трпе насиље: „Пријавите насиље, нисте саме.“

„Али, ово је порука и свима другима који знају да неко поред њих трпи насиље да то и пријаве, зато што институције система постоје, сви смо ту заједно и једини начин да се изборимо јесте да свако од нас да свој допринос. У претходних 10 година уложена су 4,4 милиона долара кроз овај пројекат. Доста тога смо урадили, дорађен је законодавни оквир, пуно заједничког рада и тренинга за полицију, центре за социјални рад, тужилаштво и здравствене центре, али и пуно рада не само са жртвама насиља, већ и са починиоцима. У наредном периоду много више ћемо се бавити проценом ризика да до насиља поново не дође, радићемо више са младим људима, јер данас сваки четврти младић сматра да један шамар није ништа страшно и да је сексуално узнемиравање фаза одрастања, а сваки десети да је нормално понекад тући своју партнерку. Додатно ћемо наставити да радимо са медијима, јер без вас није могуће имати резултате. Важно је да на превенцији и заштити радимо 365 дана, а не само када се насиље деси“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе подсетила је да смо у претходних 10 година изгубили 320 жена и да је више од 450 деце остало иза њих.

„Просечно гледано, на сваких 10 дана једна жена је изгубила живот, ове године њих 22 су убијене. Насиље није само питање рада институција, о томе сви морамо више да говоримо и да једног дана дођемо до реченице - нулта толеранција на насиље“, закључила је она.

Јан Лундин подсетио је да је 2016. потписао претходну фазу пројекта и да му је драго да сада улазимо у другу фазу, јер морамо да се боримо са насиљем свуда и да заједно нађемо решења за изазове.

„Ова тема је од значаја и за ЕУ интеграције и Поглавље 23, владавину права. У том духу реализујемо овај пројекат. Настављамо успешну сарадњу. У новој фази бавићемо се насиљем на свеобухватан начин, од превентивног рада са младима и родитељима, подршке националним иснтитуцијама, до рада са починиоцима. Интегративан приступ са Владом Србије и на челу са Kоординационим телом показао се као најадекватнији. Захвални смо потпредседници Михајловић за посвећеност, ангажованост и стратешко усмеравање на целокупној агенди родне равноправности“, рекао је Лундин.

Франсин Пикап подсетила је да УНДП и друге агенције Уједињених нација које учествују у заједничком пројекту - УНИЦЕФ, UN Women и УНФПА већ деценију континуирано пружају подршку институцијама и невладиним организацијама у Србији, у њиховим напорима да спрече насиље и осигурају заштиту жена и деце који су му изложени и захвалила Kоординационом телу што води овај пројекат на националном нивоу.

„Заједнички напори агенција УН-а, у сарадњи са националним партнерима, и уз подршку Владе Шведске, допринели су ефикасној примени међународних конвенција, као и националних закона у овој области. Имајући у виду апел УН да нико не буде изостављен, у претходне три године приоритет нам је био да обезбедимо уједначен одговор свих институција на насиље, као и једнак квалитет услуга подршке женама и девојчицама које су преживеле насиље, у свим локалним срединама. Зато смо били усредсређени на подршку институцијама на локалном нивоу, истовремено радећи са децом и младима на превенцији насиља. Kако би се унапредила заштита од насиља обучили смо више од 1.000 полицајаца, тужилаца, радника центара за социјални рад, здравствених и образовних радника. У наредном периоду подршка УНДП-а, УНИЦЕФ-а, UN Women и УНФПА у Србији биће усмерена на едукацију јавности о проблему насиља над женама и девојчицама и унапређење примене постојећег законодавства, како би се смањио ризик од ескалације и понављања насиља, подстакло пријављивање насиља и обезбедила боља заштита за жене и девојчице из рањивих група“, истакла је Пикап.