Михајловићева са шефом Мисије ОЕБС-а: Родна равноправност стратешки важна за даљи развој

 Михајловићева са шефом Мисије ОЕБС-а: Родна равноправност стратешки важна за даљи развој

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са новим шефом Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадором Јаном Братуом и са њим разговарала о наставку сарадње две институције на пољу унапређења родне равноправности, али и енергетској ефикасности и смањењу енергетског сиромаштва.

Михајловићева је упознала амбасадора са достигнућима Владе и Kоординационог тела у претходном периоду, рекавши да је Србија пример добре праксе у свету по увођењу родно одговорног буџетирања и џендер мејнстриминга, као и да је прва земља ван ЕУ која је увела Индекс родне равноправности.

„Одувек смо имали добру сарадњу и верујем да Вашим именовањем заједнички рад на темама од огромне важности за нашу земљу и друштво можемо учинити још бољим. Србија је са родно одговорном Владом још једном показала да је решена да родну равноправност побољша, доносимо нове законе и стратегије, али желимо да радимо више на локалном нивоу, да оснажимо градове и општине и локалне механизме за родну равноправност, да створимо боље окружење за жене. Такође, наша визија је да родну перспективу уведемо и у сектор енергетике, да радимо више на енергетском сиромаштву, којем су жене директно изложене“, рекла је она.

Амбасадор Јан Брату честитао је потпредседници Михајловић на досадашњем раду и резултатима у области родне равноправности и указао на то да је Мисија ОЕБС-а ту да подржи Владу Србије у даљим напорима у овој области.

„Родна равноправност је високо на нашој агенди. Радимо пуно са локалним заједницама, јер важно је да охрабримо жене и да их даље оснажимо. Исто тако, битно је да радимо и са мушкарцима и дечацима, да схвате да од родне равноправности сви имају користи. Морамо да будемо више на терену, уколико желимо промене. Честитам вам и на увођењу родно одговорног буџетирања, као и на раду са академском заједницом и подршци женама у науци. Мисија ОЕБС-а је ту и да вас подржи у изради новог акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација  „Жене, мир, безбедност“. Радујемо се заједничкој сарадњи“, поручио је Брату.