Михајловићева: Родни стереотипи корак назад у развоју друштва

Михајловићева: Родни стереотипи корак назад у развоју друштва

“Од рођења живимо у стереотипима, од тога да нисмо довољно добре само зато што смо жене и девојчице, да је женама место у кући, а мушкарцима на послу. Жене су те које могу да обезбеде стабилност и одговорност у времену испред нас и против стереотипа се боримо сваки дан, јер нас стереотипи враћају корак уназад у развоју друштва”,  изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, поводом обележавања Међународног дана жена у Кули Небојша, истакла да је ово важан дан за нас, као и сваки други када говоримо и боримо се за друштво једнаких могућности за жене и мушкарце.

“Кроз заједнички пројекат са Министарством за европске интеграције, UN Women и уз подршку ЕУ помажемо женске организације широм Србије, од севера до југа, и данас ћемо доделити 20 милиона динара за шест организација које ће се бавити борбом против родних стереотипа, који посебно погађају рањиве групе жена - Ромкиње, жене са инвалидитетом, жене са села. Нема ниједне државе на свету која је родно равноправна. Много смо тога сви заједно радили у претходним годинама да створимо нормативне оквире и да вратимо родну равноправност као једну од најважнијих тема. Медији су нам веома важни у том процесу и представљају наше партнере у овој области”, рекла је она.

Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, истакла је да уназад неколико година обележавамо Међународни дан жена у истом саставу јер заједно спроводимо пројекте усмерене на кључне кораке ка родној равноправности.

“То јесте европска вредност, али и вредност у Србији на којој предано радимо и о томе никада није сувишно говорити. Стереотипи постоје као уврежена мишљења, углавном погрешна, о томе где је жени место у друштву. Жене су одговорније и желе мир и стабилност и то је једини стереотип који има основу у истини. Важно је да оснажимо женски поглед на свет и женски принцип који може да добије огромну вредност у обезбеђивању мира и стабилност”, изјавила је она.

Милана Рикановић, шефица Канцеларије UN Women у Србији, подсетила је да смо прошле године обележавање 8. марта започели изложбом која је славила жене на првим линијама борбе против пандемије.

“И та изложба која је обишла целу Србију показала је где су корени проблема, а то су штетне предрасуде и стереотипи. Крећу од малих ногу и свака од нас видела би да су животне одлуке, понашања и активности биле одређене стереотипима. Наставља се у вртићима и играчкама којима се играју дечаци и девојчице. И траје и даље, јер знамо колико је притисак на жене које нису у традиционалним улогама, у стакленом плафону на послу и неплаћеном кућном раду, због којег не трошимо на своје слободно време на усавршавање, дружење. Борба против родних стереотипа препозната је и у Стратегији за родну равноправност. Уз партнерство са женским НВО и државним институцијама, можемо да постигнемо резултат”, рекла је Рикановићева.

Матеа Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, рекла је да смо данас ту да свечано обележимо Међународни дан жена и у духу неустрашивости покренемо активности за борбу против родних стереотипа који вековно укалупљуљу жене и мушкарце ограничавајући их у животном напредовању.

“Са стереотипима се сусрећемо у свим аспектима живота. Родна равноправност је једна од темељњих вредности, она је део нашег ДНК, уткана у све политике и принципе. Много је још потребно да урадимо. Индекс родне равноправности показује да је у Србији потребно 59 година за достизање родне равноправности. Али, уз све донете законе и стратегије, имамо добре шансе да те године смањимо. Настављамо да подржавамо Србију на том путу. И кроз пројекат са КТРР и МЕИ наставићемо да подржавамо женске невладине организације, којих је од 2018. године кроз заједнички пројекат подржано 23”, истакла је она.