Михајловићева поводом националног Дана родне равноправности: Наставићемо да образујемо све оне који мисле да могу да нас зауставе само зато што смо жене

Михајловићева поводом националног Дана родне равноправности: Наставићемо да образујемо све оне који мисле да могу да нас зауставе само зато што смо жене

"Србија од ове године сваког 11. јуна обележава национални Дан родне равноправности. Пре 182 године десио се важан догађај - одобрено је образовање женске деце. Од тог тренутка, жене више студирају, дипломирају и докторирају, али од тог тренутка није престала дискриминација жена. Ово је важан дан јер шаљемо поруку да нећемо престати да се боримо”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је на обележавању националног Дана родне равноправности, по први пут у Србији, истакла да се боримо за једнаке услове за жене и мушкарце, за једнаке услове за генерације које долазе, ништа више од тога.

“Ми причамо о људским правима. Направили смо одређене кораке, није било лако, знали смо када смо формирали Координацино тело да ће бити пуно проблема и опструкција и сви заједно смо направили важне кораке. Много смо се борили око Закона о родној равноправности, много је било препрека, али усвојили смо закон који брани све. Једни смо од ретких који имају родно одговорно буџетирање, једни смо од ретких који се мере са чланицама ЕУ кроз Индекс родне равноправности. Борба која још увек траје је борба да платимо неплаћени рад - то је онај рад када мушкарац оде са пријатељима, одмара се, учи нешто ново, а жена два до три сата ради у домаћинству. Област у којој, колико год радили, нисмо довољно успели јесте насиље над женама. У последњих 14 година 401 жена је изгубила живот у породичном и партнерском насиљу. Ту морамо да радимо више, али не можемо сами, свако од нас мора сваки дан да се бори против насиља. И моја порука за 11. јун, важан дан за нашу земљу, јесте да ћемо учинити све да образујемо оне који мисле да могу да нас зауставе, туку и склањају само зато што смо жене”, истакла је Михајловићева.

Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права, рекла је да ствари које немају име као да не постоје и зато је важна иницијатива потпредседнице Владе за успостављање Дана родне равноправности.

“Да учинимо видљивим женску вољу, креативност, женско право, да учинимо видљивим женско биће. Морамо да учимо шта су људска права. Ово је важан дан да сви учимо да жене постоје и неће престати да постоје. Честитам добитницима награда”, рекла је она.

Емануел Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Србији, истакао је да смо још увек далеко од заједничког циља, а то је да жене и мушкарци буду равноправни на послу и у животу.

“Да сви имамо иста права и могућности, да имамо исти приступ и будемо исто плаћени. Родна равноправност није амбициозан циљ, већ основно људско право. Све док не испунимо тај циљ, наставићемо да заједно радимо. Принципи родне равноправности требало би да се уче од најранијих година и да буду део образовања и отуда и 11. јун као датум обележавања. Поздрављамо иницијативу Координационог тела да се обележи овај дан и част ми је да данас заједно прослављамо Дан родне равноправности у Србији, јер је то једна од основних вредности ЕУ”, рекао је Жиофре.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да је важно да постоје овакви дани и да радимо на подизању свести јавности о родној равноправности.

“Многе жене се и данас суочавају са различитим формама дискриминације. Недостаје нам солидарност мушких чланова друштва, јер су дечаци од најранијег доба изложени разним стереотипима. Србија дели судбину Европе и по овом питању. Жене су дискриминисане у свим областима, на тржишту рада, неједнаким зарадама, о насиљу и да не причам. Имамо задатак да у наредним годинама учинимо да жене и мушкарци, дечаци и девојчице, буду истински равноправни”, изјавила је Јанковићева.

Милана Рикановић, директорка канцеларије UN Women у Србији, изјавила је да смо данас симболично у првом женском дворцу кнегиње Љубице, чији син кнез Михаило је указом дозволио девојкама да се образују.

“У претходном периоду постигнути су добри резултати - донети закони и стратегије, све буџетске институције прате родне циљеве, сведочили смо #МеТоо покрету на Балкану и женама које се боре против насиља. Радили смо са медијима како треба извештавати о насиљу над женама и девојчицама, подржавали смо жене на селу, жене са инвалидитетом, борили се против дечјих бракова, радили са женама у науци. По први пут смо говорили о женама у енергетици и транспортним и инфраструктурним пројектима. Јер, родна равноправност је питање свих нас и једна смо од ретких земаља која обраћа пажњу на родне аспекте у свим областима”, рекла је Рикановићева.

Овом приликом додељена су и признања за унапређење родне равноправности у Србији истакнутим појединцима: проф. др Маријани Пајванчић,  за допринос унапређењу јавних политика, пракси и утицају на друштво, Миљани Пејић из Кровне организације младих Србије (КОМС), за допринос унапређењу положаја младих из перспективе родне равноправности, компанији „Авон“, за допринос унапређењу радних права жена и мушкараца и усклађивању приватног и професионалног живота, глумцу Милану Марићу, за јавно заговарање за унапређење положаја жена, и проф. др Иванки Поповић, за допринос унапређењу родне равноправности у академији и науци. 

Влада Републике Србије усвојила је на седници одржаној 27. октобра 2021. године, на иницијативу потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зоране Михајловић, Одлуку о установљавању Дана родне равноправности, који ће се обележавати 11. јуна сваке године.