Михајловићева поводом Дана девојчица у ИKТ: Образујте се, тако постајете самосталне и јаке

“Данас када цео свет обележава Дан девојчица у информационо-комуникационим технологијама, треба да их охрабримо и кажемо да је важно да се образују јер им то даје самосталност и чини их јакима. Девојчице и девојке могу и треба да професију бирају на основу својих склоности и интересовања, а не на основу предрасуда о “мушким” и “женским” занимањима. Не дозволите да вас било ко убеди да нешто не можете да постигнете, јер вам је успех у информационо-комуникационим технологијама једнако достижан као и дечацима”, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Kоординациног тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, поводом обележавања Међународног дана девојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИKТ).

Она је истакла да је изузетно важно да охрабримо и подстакнемо девојчице и девојке да се одлуче за каријеру у ИKТ, али и науци иначе, јер је ово један од сектора у коме се најјасније види родна неравноправност.

„Иако жене у Србији чине 60% дипломираних студената, оне и даље теже и спорије напредују у својим професијама, нарочито у областима као што су наука и истраживање, а пре свега у ИKТ сектору. Готово да не постоји више ниједно занимање које се успешно може обављати без дигиталних вештина. То значи да, уколико не подстичемо веће укључивање жена у ИKТ, сам сектор ће се развијати без њих и њима неће бити доступни послови будућности, иако високе школе и факултете више уписују и завршавају жене. Ниједно занимање, па тако ни рад у информационом и технолошком сектору, није резервисано само за жене или мушкарце, већ треба да буде доступно свима који желе да раде и напредују“, поручила је она.

Потпредседница Владе указала је и да је скоро сваки други истраживач у Србији жена, што је изванредан податак, да је највеће учешће жена истраживача у медицинским наукама (58,6%), а најмање учешће је у инжењерингу и технологији (40%), али оно што је обесхрабрујуће је чињеница да жене у науци објављују мање научних радова од својих мушких колега, што доводи до споријег напредовања у каријери.

„Чињеница је да нема довољно жена у СТЕМ наукама и потребно је да се на решавање овог проблема утиче системским и мултисекторским путем, почевши од образовања, економског оснаживања жена, као и подизања свести о штетним стереотипима који су и даље присутни у нашем друштву. Важно је да се од почетка образовања девојчицама стави до знања да ниједна професија није искључиво мушка или женска и да могу да се остваре у било којој области рада за коју се одлуче, да не одустају од својих снова, већ да се знањем и успехом боре против стереотипа и наметнутих родних предрасуда“, закључила је Михајловићева.