Михајловићева: Подршка пројектима за економско оснаживање жена

У оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности II“, који заједно реализују Координационо тело за родну равноправност, Министарство за европске интеграције и UN Women, уз финансијску пдоршку Делегације ЕУ у Србији расписан је конкурс за организације цивилног друштва за подршку пројектима који за циљ имају унапређење положаја жена на тржишти рада.

„У претходне три године у износу од 57 милиона динара подржали смо 16 НВО кроз пројекте намењене економском оснаживању жена и побољшању њиховог положаја на тржиштиу рада, са посебним фокусом на женама са села. Поред тога, подржано је и 20 локалних самоуправа за унапређење родне равноправности на локалном нивоу. На тај начин допринели смо да више од 3.600 жена буде обучено у области предузетништва, да науче како да развију бизнис план, како да уновче своје знање и пласирају производе, како да повећају производњу, запосле друге жене и изађу спремније на тржиште рада. Са том праксом настављамо и ове године, с намером да допринесемо отклањању негативних последица које криза изазавана COVID-19 има на запосленост и услове рада зена у Србији”, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Позив је намењен организацијама цивилног друштва да поднесу предлоге пројеката у којима ће развити мере и активности за подршку укључивању жена на тржиште рада, допринети креирању нових и повећању доступности услуга у заједници у циљу већег учешћа жена на тржишту рада и бољег усклађивања приватног и пословног живота и подржати самозапошљавање жена и женско предузетништво.

Право учешћа на конкурсу имају организације цивилног друштва које имају знања и доказано искуство у области родне равноправности и економског оснаживања жена. Вредност додељеног гранта износиће најмање 25.000 а највише 30.000 евра, а предвиђено је да спровођење траје минимум 12, а максимум 18 месеци. Рок за подношење пројеката је 17. мај ове године.