Михајловићева: Очекујем да јавне институције не доприносе ширењу родних стереотипа

„Верујем да ће спот „Не вози зауставном траком, не заустављај живот!” утицати на свест возача о значају и употреби зауставне траке на ауто-путевима и та порука је важна. С друге стране, не могу да не приметим да и ова реклама доприноси ширењу родних стереотипа и предрасуда о женама и мушкарцима. Као држава боримо се против дискриминације присутне у друштву, ово је година борбе против родних стереотипа, али када видимо да јавне институције, свесно или не, доприносе њиховом ширењу, схватамо колико је дуг пут до родне равноправности”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је, реагујући на спот ЈП „Путеви Србије” и ресорног Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истакла да је реч о још једном родно дискриминаторном споту.

„Видите смиреног мушкарца, сина који је рационалан, мајку и ћерку нервозне и бахате. Да ли је то заиста порука коју желимо да пошаљемо? Да су мушкарци ти који смирују ситуацију и увек су мудри и у праву, а жене праве проблем? Још један од родних стереотипа који је штетан и не доприноси изградњи модерног друштва у којем су и жене и мушкарци једнако поштовани. Није се лако борити против предрасуда, јер су утемељене на патријархалним обрасцима и вековима наметаним друштвеним нормама, али ми не одустајемо. И најмање што очекујем је да јавне институције чији глас има тежину доприносе томе”, поручила је Михајловићева.