Михајловићева о дечијим браковима: Живот није статистика, деца имају право на достојанствено детињство

Михајловићева о дечијим браковима: Живот није статистика, деца имају право на достојанствено детињство

„Обавеза свих нас је да стварамо услове за нормално и достојанствено детињство сваке девојчице и дечака у Србији, да допремо до сваког грађанина и грађанке и објаснимо да су рани бракови озбиљно урушавање људских права. Зато смо и формирали Националну коалицију за окончање дечијих бракова, као институцију где заједно владин и невладин сектор разговарамо и предлажемо мере за решавање овог проблема“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је, отварајући конференцију „Заједно за окончање дечијих бракова: за право на избор, образовање и бољу будућност“ истакла да се кроз активности Националне коалиције ради и на нормативном оквиру као основу да се реагује на штетну појаву раних бракова.

„Радимо са ресорним министарствима на измени Породичног закона, јер мора да се забрани могућност склапања брака пре 18. године. Такође, дали смо предлог и да се измени Кривични законик, јер шта су дечији бракови него облик трговине људима. Желимо да мењамо и Закон о спречавању насиља у породици, јер рани бракови јесу вид партнерског и насиља у породици. Све што смо до сада урадили и на чему ћемо радити резултираће не само нижом статистиком, јер живот није статистика, већ раду који ће допринети да сачувамо децу и да им омогућимо право на безбрижно и достојанствено детињство“, рекла је Михајловићева.

Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог изјавила је да када се посвећено ради и верује у владавину права, као резултат имамо Националну коалицију за окончање дечијих бракова, која на иницијативу Координационог тела окупља на деловање све релевантне актере.

„Најтеже нам је у политици да објашњавамо очигледно. Ипак, као људима тешко нам је да прихватимо да дечији бракови нису право на избор, већ присила. Толико је очигледно да је борба против дечијих бракова борба за културу људских права, борба за право на избор и слободу, борба за родну равноправност. Када девојчици одузмете право на избор, одузимате јој право на живот. Влада Србије ће се изборити са одузимањем права деци. Данашња конференција и рад Националне коалиције дају важан допринос праву на избор и слободу, за изградњу културе људских права.“, рекла је она.

Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији истакла је да су дечији бракови озбиљно кршење људских права које утиче на здравље, образовање, равноправност и живот без насиља.

„Знамо да се једна од пет девојчица глобално уда пре 18. године. Србија није изузетак, 22 одсто младих жена из најсиромашнијих домаћинстава и 56 одсто из ромских насеља се уда пре 18. године. Влада Србије предузима важне кораке у спречавању дечијих бракова, кроз уједињени рад, схватајући да су превенција и заштита деце од насиља од изузетног значаја“, изјавила је Костадинова.