Михајловићева: Нико неће бити кажњен ако не каже „боркиња“, то су покушаји да се закон заустави

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић изјавила је поводом полемике у јавности да Нацрт Закона о родној равноправности не предвиђа никакве казне за оне који не користе родно сензитивни језик.

„Реч је о неистинима и чини ми се да се оне намерно пласирају у јавности како овако важан закон не би био усвојен. Наравно да нико неће бити новчано кажњен ако не каже „боркиња“ и да мушкарци неће бити отпуштани с посла да би на њихова места биле примане жене“, каже Михајловићева.

Она истиче да је исто и са препорукама о употреби родно сензитивног језика.

„Родно сензитивни језик у уџбеницима има за циљ да скрене пажњу на питања родне равноправности, на ненасилно понашање, на односе између дечака и девојчица. Није овде само реч о већој равноправности жена, о борби против насиља над женама и насиља над децом, већ о борби за ненасилно друштво. Добро што је покренута полемика о нашем језику, јер годинама нисмо разговорали о томе“, каже Михајловићева.

Потпредседница Владе верује да ће се Нацрт закона о родној равноправности ускоро наћи пред Владом, а потом и у Скупштини Србије.

„Србија је модерна земља и иде напред иако се понекад чини да одређени делови друштва то не схватају. Закон о родној равноправности је својеверсни устав у овој области и нормално је да постоје препреке и опструкција, нисмо ни очекивали да ће ићи лако. Нико ме не може убедити, уз дужно поштовање суседима, да су они спремнији да имају један модеран закон о родној равноправности, па и употребу родно сензитивног језика, као што га рецимо има Босна и Херцеговина, а да Србија није спремна. Србија је спремна“, рекла је Михајловићева.