Михајловићева: Насиље није приватна ствар, да заједно мењамо црну статистику

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да су поражавајуће информације да се у два претходна дана десило неколико случајева породичног насиља у којем су убијене две жене, једну је муж покушао да убије, док су једна жена и њена ћерка физички нападнуте од стране мужа и оца.

„У само два дана, а да знамо, пет жена је било жртва насиља, од тога су две изгубиле живот. То није нормално и то је за сваку осуду. Свака криза, па и ова изазвана корона вирусом, отвара бројне проблеме и ствара пукотине које се одражавају на цело друштво. Kолика год да је потреба за избегавањем социјалних контаката, нагомиланог беса и фрустрација, страха за егзистенцију, ниједан разлог не оправдава подизaње руке на жену!“, рекла је она.

Михајловићева је подсетила да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици разматрано више од 166.000 случајева насиља у породици, да је донето више од 60.000 хитних мера забране приласка и удаљења насилника из породице и израђено скоро 52.000 индивидуалних планова заштите жртава, али да то није довољно, ако се сви не укључимо у борбу против насиља.

„У овој години, до сада, бројимо 26 убијених жена жртава насиља. Ако мислимо да се изборимо са насиљем и да суморну статистику заменимо друштвом без насиља, зарад боље будућности наше деце, онда не можемо да се ослонимо само на законе. Жене због страха или срамоте не пријављују насиље. Ми, као комшије, пријатељи и рођаци, мислимо да је насиље приватна ствар, зашто да се мешамо, и онда имамо овако црне исходе. Хајде да то заједно мењамо“, закључила је она.