Михајловићева на конференцији у Њујорку: Србија постигла много, УН важан партнер у родној равноправности

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, представља Србију на овогодишњем састанку о родној равноправности који се одржава у оквиру 75. Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Михајловићева је, представљајући резултате Србије и Координационог тела, истакла да се у време епидемије корона вируса сви суочавамо са изазовима, те да је Србија у претходних неколико година постигла значајне резултате у родној равноправности.

“Унапредили смо законодавни оквир, радимо на јачању механизама за родну равноправност на свим нивоима. Једна смо од ретких земаља која је увела родно одговорно буџетирање и по томе смо препознати у свету као пример добре праксе. Такође, прва смо земља ван ЕУ која је увела Индекс родне равноправности, који нам помаже у даљем креирању јавних политика. Напредак од 3,4 поена између два извештаја говори да смо на добром путу, јер имамо политичку вољу да положај жена побољшамо”, рекла је она.

Потпредседница Владе указала је и да се Србија, као и остале земље света, суочава са насиљем према женама и девојчицама и да је у последњих 10 година више од 300 жена изгубило живот у партнерском и породичном насиљу.

“Све док иједна жена трпи насиље, нисмо постигли коначни циљ, а то је нулта толеранција на насиље. Поред тога, у наредном периоду посветићемо посебну пажњу промоцији културе ненасиља, борби против родних стереотипа и стриктној примени родних принципа у свим јавним политикама. У том процесу, као и до сада, Уједињене нације остају наш снажан партнер”, закључила је Михајловићева.

Онлајн састанак у Њујорку одржава се поводом 25. годишњице Четврте светске конференције о женама. На њему, између осталог, учествују и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, канцеларкаа Ангела Меркел, председник Француске Емануел Макрон и многи други високи званичници свих земаља света.