Михајловићева на изложби Етно-мреже: Славимо жене са села и наше наслеђе

Михајловићева на изложби Етно-мреже: Славимо жене са села и наше наслеђе

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас репрезентативну изложбу рукотворина жена чланица Етно-мреже у резиденцији Амбасаде САД у Београду.

Михајловићева је овом приликом захвалила Амбасади САД јер смо у прилици да прикажемо шта све сеоске жене Србије праве.

“Наше жене су вредне и радне и важно је да то прикажемо целом свету јер оно што оне производе део је нашег наслеђа. Радили смо много у претходном периоду, али сви заједно морамо више да допринесемо упошљавању жена са села. Зашто је то важно? Готово свака друга жена са села је незапослена, три од четири жене немају могућност за пензионо или социјално осигурање, преко 60% њих практично ради за стан и храну. Од када смо покренули пројекат “Упослимо 1.000 жена”, запослили смо њих 766, али можемо да будемо још бољи и ефикаснији. Оно што нас чека и то очекујем од друштвено одговорних компанија и свих окупљених, јесте да нађемо простор у центру Београда у ком ћемо моћи да прикажемо све што раде и да то могу продају. Такође, да у сарадњи са другим министарствима омогућимо подстицаје, да Министарство спољних послова кроз амбасаде прикаже наше културно наслеђе, да са Мининстарством пољопривреде омогућимо да се жене са села едукују и да могу да купе све што им треба од опреме и машина. Важно је да смо постали свесни да су жене на селу маргинализоване и да уз заједничку подршку можемо да постигнемо боље резултате. Хвала Ен, која, од када је дошла у Србију, промовише све што наша земља има”, рекла је Михајловићева.

Амерички амбасадор Ентони Годфри рекао је да ове године славимо неколико годишњица - у октобру 140 година од када смо потписали трговински споразум, што представља почетак дипломатских односа и дугорочно пријатељство.

“Ове године обележавамо и 20 година програма обнове, развоја и помоћи. УСАИД има добре партнере, како бисмо помогли развој и просперитет Србије. Налед и Етно-мрежа спадају у ове категорије, радили смо на различитим пројектима годинама уназад. Поносни смо на ово партнерство и подршку женама занатлијама, које су изузетне”, рекао је Годфри.

Супруга амбасадора, Ен Годфри, која је и домаћин данашње изложбе, пожелела је свима добродошлицу и изјавила да је партнерство наше две државе и УСАИД и Етно-мреже нешто што негују са поносом.

“Данас прослављамо раст и развој нашег партнерства на веома видљив начин - кроз успешне приче независних предузетница. Потребно нам је више таквих позитивних прича како бисмо подстакли жене са села и њихово оснаживање. Њих 74 данас из свих делова Србије приказује оно што је срце и душа Србије”, рекла је Ен Годфри.

Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а и председница УО Етно-мреже, рекла је да данас преставља глас стотина жена из Србије, уз захвалност што су нам САД отвориле своја врата и представљају огромну подршку.

“Хвала Ен на подршци, она је једна од нас. Такође, огромно хвала држави на подршци. Драга Зорана, хвала много, јер су рукотворине Етно-мреже део протоколарних поклона страним званичницима који посећују Србију. Куповином ових производа стварамо приходе за сеоске жене које их израђују. Обраћам се данас и градоначелнику Београда, са надом да ћемо следеће године добити етно-галерију у центру града, репрезентативан простор у ком ћемо страним званичницима и туристима моћи да покажемо своје национално наслеђе и део идентитета”, поручила је Јовановићева.

Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са НАЛЕД-ом и Етно-мрежом покренуло је 2017. године иницијативу “Упослимо 1.000 жена у сеоским подручима”, са циљем економског оснаживања и подршке женама из руралних подручја.