Михајловићева: Десет милиона динара за подршку сигурним кућама

Михајловићева: Десет милиона динара за подршку сигурним кућама

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, уручила је данас уговоре вредне близу 10 милиона динара за реализацију пројеката у области социјалног становања, намењених сигурним кућама и прихватилиштима за жене и децу жртве насиља.

Михајловићева је овом приликом захвалила руководиоцима и запосленима у сигурним кућама у Србији на свему што раде за жене и децу, обављајући 24 сата нимало лак и једноставан посао.

„У последње четири године Министарство грађевинарства, заједно са Kоординационим телом, помаже кроз јавне конкурсе сигурним кућама и прихватилиштима, са по 10 милиона динара, како би створили боље и квалитетније услове за смештај жртава насиља. Ти услови су им неопходни и како би обезбедили лиценце за рад, а сви пројекти се реализују у договореном року и стандардима“, рекла је она.

Потпредседница Владе додала је и да су сигурне куће преузеле огроман терет на себе у време трајања епидемије корона вируса, те да је од почетка ванредног стања до данас у њима смештено 194 жена и деце.

„Требало је организовати се и водити рачуна о 94 жене и 90 деце и хвала вам на томе. Поред посла који обављају сигурне куће, веома је важно да сви ми као друштво учинимо више у борби против насиља над женама и децом. Улога медија нам је у томе врло значајна“, закључила је Михајловићева.

Предраг Момчиловић, директор Центра за социјални рад Лесковац, захвалио је потпредседници Владе на подршци, рекавши да сигурне куће у Србији четири године уназад добијају помоћ како би унапредиле квалитет становања и живота корисница ових објеката.

„Захваљујући овом пројекту, по први пут смо у прилици да заменимо комплетно дотрајалу столарију у сигурној кући и простор учинимо функционалнијим и модернијим“, рекао је он.

Тамара Савовић, руководитељка сигурне куће из Сомбора, истакла је дугогодишњу подршку Министарства и Kоординационог тела, рекавши да је захваљујући томе прошле године спроведено и истраживање о положају и капацитетима сигурних кућа, те да је мапиран пут ка лиценцирању услуга сигурних кућа.

„Kроз пројекат ове године наша сигурна кућа обезбедиће приступачност за особе са инвалидитетом, што је један од услова за лиценцу. Поред заштите жртава насиља, важно је и да више радимо на њиховом економском интегрисању у друштво“, додала је Савовићева.