Михајловићева: Дечији бракови озбиљно кршење права девојчица

„У сусрет Међународном дану жена, не можемо а да се не осврнемо на појаву која представља озбиљну повреду женских и дечијих права, а то су рани и дечији бракови, нарочито присутни у ромској заједници. На нама као друштву је да стереотипе рушимо, а праксе која су штетне мењамо. Јер дечији бракови остављају катастрофалне последице на ментално и физичко здравље девојчица, али и на друштво у целини“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је подсетила да је на иницијативу УНИЦЕФ-а и Kоординационог тела формирана Национална коалиција за окончање дечијих бракова, како би се кроз заједничка и координирана залагања унапредила права деце, нарочито оне из најугроженијих категорија.

„56 одсто девојчица ромске националности се уда пре 18. године, а свака шеста пре навршене 15. године. То оставља озбиљне последице по њихов живот, јер прекидају своје школовање, рано рађају, што њих и њихове бебе излаже бројним здравственим ризицима и стопи смртности која је дупло већа него у општој популацији, а неретко су изложене и насиљу у породици и сиромаштву. Kроз Националну коалицију коју чине представници ресорних институција, али и удружења која се баве положајем Рома и Ромкиња у друштву, радимо на томе да ову појаву која утиче на здравље, образовање и право на живот без насиља искоренимо“, рекла је Михајловићева.

„Чак и пре избијања КОВИД-19 епидемије, 100 милиона девојчица је било у ризику од ступања у дечији брак у овој деценији, упркос значајном смањењу стопе дечијих бракова у неколико земаља. Прекид школовања, изолација од пријатеља и недостатак мрежа подршке, као и повећање сиромаштва, угрожавају постигнут напредак да се искорени ова штетна пракса. Због тога морамо наставити са заједничким напорима, на глобалном нивоу али и у Србији, да окончамо дечије бракове. Једини начин да се то уради је спровођење ефикасних закона и политика, обезбеђивање приступа здравственим и установама социјалне заштите и мере подршке угроженим породицама. Само заједничким напорима можемо значајно умањити ризике за девојчице и осигурати да оне остваре своје пуне потенцијале и своје право на безбедно и безбрижно детињство, као и право на образовање, здравље, и право на будућност“, изјавила је Деjана Kостадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.