Михајловићева: Да заједно градимо комшилук без насиља

„Сви можемо помоћи да наше окружење, наш комшилук буде безбедно место где се насиље не толерише тако што ћемо приметити и пријавити насиље а жене које су изложене подржати. То су показали професионални управници зграда у Београду, Нишу и Новом Саду поставивши у зградама о којима брину упутства станарима како да поступе у случајевима да се насиље дешава и позвали их да не окрећу главу ако посумњају да насиље у њиховој средини постоји. Позивамо и остале управнике да нам се придруже у акцији „За комшилук без насиља”, поручила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

Она је рекла да је Координационо тело у сарадњи са UNDP обезбедило информативне постере погодне за стамбене зграде и јавне установе, са циљем да се што већем броју људи пруже информације у вези са спречавањем насиља у породици.

„Ово је пример како комшије могу обраћајући више пажње да помогну да се насиље спречи. Сви реагујемо на гласну музику из другог стана, али на врисак жене ретко, правдајући се да је то приватна ствар. Хајде да не окрећемо главу, јер насиље над женама погађа цело друштво. Хајде да заједно стварамо безбедан комшилук, јер на тај начин пружамо пример будућим генерацијама да на насиље нисмо равнодушни и да је важно да реагујемо”, рекла је она.

Управници зграда који желе да се придруже акцији и да у свом комшилуку истакну упутства за пријаву насиља у породици могу се јавити на имејл адресу communications.rs@undp.org и биће им достављени бесплатни примерци.

Ова активност реализује се у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама” који спроводи Влада Србије на челу са Координационим телом за родну равноправност у партнерству са UN агенцијама (UNDP, UN Women, UNICEF и UNFPA и уз финансијску подршку Владе Шведске са циљем стварања друштвеног и институционалног окружења које доприноси нултој толеранцији и искорењивању насиља над женама и девојчицама у Србији.