Михајловићева: Борба против насиља над женама одговорност целог друштва

“У само два дана два мужа убила су две жене, а трећи је своју толико тукао да јој је поломио лобању. Kада чујете овакву вест, верујем да се и сами запитате ко су ти људи који мисле да имају право да другом људском бићу, и то само зато што је жена, одузму живот? Сигурна сам да ће надлежне институције обавити свој посао и да ће насилници бити кажњени, али то не мења чињеницу да сви ми морамо да се боримо више против насиља у друштву”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да су ове године убијене 24 жене у породичном и партнерском насиљу и да упркос све ефикаснијој примени Закона о спречавању насиља у породици, у бројним случајевима насиље претходно није пријављивано.

“У 2019. години убијено је 28 жена, од тога у 15 случајева није било претходне пријаве насиља. А 47 одсто жена није се обратило за помоћ и подршку ниједној институцији. И зато је моја порука женама да пријаве насилнике, нису у том паклу саме. Али и сви ми, комшије, рођаци, пријатељи имамо одговорност да пријавимо насиље када знамо да постоји. Позивам и медије да заједно радимо више на превенцији насиља и едукацији шта је све насиље и колики је то проблем за друштво у целини”, изјавила је Михајловићева.