КТРР : Жене су нам инспирација да стварамо друштво једнаких могућности за све

КТРР : Жене су нам инспирација да стварамо друштво једнаких могућности за све

„Жене су кроз историју често биле покретачка снага у неким од најтежих момената, као што се показало и прошле године, када су жене различитих професија, као и незапослене жене радиле на томе да наше друштво настави да функционише и да се што пре опорави од последица ове кризе“, изјавила је Зорана Димитријевић, стручна сарадница у Координационом телу за родну равноправност.

Она је приликом отварања изложбе „Када је свет стао, оне нису“ у Новом Саду рекла да су жене које можемо видети на фотографијама, као и жене које свакодневно срећемо у свом окружењу оличење храбрости и отпора и да су нам оне инспирација да се залажемо за стварање друштва једнаких могућности за све.

„Жене су несразмерно више погођене последицама пандемије у поређењу са мушкарцима, а то се види у подацима да су жене чешће остајале без посла од почетка пандемије, да је терет неплаћеног кућног посла много више пао на жене него на мушкарце и да се стопа насиља у породици и насиља према женама вишеструко повећала у овом периоду“, истакла је Димитријевић.

Изложба „Када је свет стао, оне нису“ је премијерно представљена у Београду осмог марта 2021. године на Међународни дан жена, као део глобалне кампање Уједињених нација под називом „Жене лидерке“. Након Београда, изложба је отворена у Нишу, а потом и у Новом Саду, у Културној станици Свилара.

Изложбу је организовала Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена заједно са Координационим телом за родну равноправност, Делегацијом Европске уније у Србији и Амбасадом Републике Француске у Србији.