КТРР: Ускоро ћемо имати заокружен нормативни оквир у области родне равноправности

КТРР: Ускоро ћемо имати заокружен нормативни оквир у области родне равноправности

Представница Координационог тела за родну равноправност Зорана Димитријевић учествовала је на 12. Састанку о регионалној сарадњи земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ. Састанак је организовао Европски институт за родну равноправност (European Institute for Gender Equality) у оквиру IPA пројекта Европске уније који финансира Европска комисија.

Како је навела Димитријевић, Координационо тело за родну равноправност је до 2021. године остварило значајан напредак у области нормативног и стратешког оквира за унапређење родне равнорпавности, као и да је учествовало у бројним пројектима који су подржани од стране Европске уније са циљем економског оснаживања жена и учешћа жена на тржишту рада, као и повећања политичке партиципације жена у Србији, како на локалном , тако и на националном нивоу.

„Од почетка ове године смо усвојили дуго очекивани Закон о родној равноправности, кровни закон у овој области, као и Закон о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације. Поред тога, усвојили смо важне стратешке документе као што су Стратегија за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период од 2021. до 2025. године, а покренули смо и процес израде Стратегије за родну равноправност са пратећим Акционим планом, чијим усвајањем ћемо коначно имати комплетиран и заокружен нормативни оквир у области родне равноправности и заштите права жена“, изјавила је Димитријевић.

Представници Европског института за родну равноправност и учесници и учеснице састанка су говорили о плановима и приоритетима у области родне равноправности, као и о новом издању Индекса родне равноправности, који ће Србија по трећи пут објавити ове године.

„У финалној смо фази израде трећег издања Индекса родне равноправности, важног статистичког алата који нам помаже да пратимо напредак који остварујемо у овој области и пружа нам увид у то какво је стање у области учешћа жена у политичком, друштвеном и економском животу Србије у поређењу са другим државама у региону, али и у поређењу са ЕУ. ЕИГЕ нам је и овај пут био поуздан партнер, са задовољством настављамо сарадњу кроз бројне активности“, рекла је Димитријевић.

Циљ састанка је био да окупи кључне актере из региона како би разговарали о активностима које су спровели у области унапређења родне равноправности у 2021. години, последицама које је пандемија коронавируса оставила на жене у региону, као и будућим активностима и плановима.