Кризом у Украјини угрожена права жена и девојчица

„Жене су несразмерно погођене ратовима и кризама, али су истовремено често искључене из мировних преговора и процеса доношења одлука у кризним ситуацијама. Ово морамо да променимо. У ситуацијама кризе, као што су рат и избеглиштво, жене су често у повећаном ризику од свих облика насиља, укључујући сексуално, физичко и психолошко насиље. Многе жене у Украјини данас немају приступ услугама здравствене или социјалне заштите, што их спречава у томе да заштите своја основна права која су угрожена у кризним ситуацијама“, изјавила је данас Гордана Гавриловић, саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност.

Она је, учествујући на састанку Комитета чланица Конвенције Савета Европе о превенцији и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) у Стразбуру информисала чланове Комитета о активностима Србије у примени конвенције, као и о ставовима Србије по питању положаја жена и девојчица погођених избегличком кризом у Украјини.

„Свесни изазовног и тешког положаја са којим се суочавају жене и деца у Украјини, потпредседница Владе Зорана Михајловић организовала је мултисекторски састанак са амбасадорима земаља ЕУ, представницима релевантних министарстава, међународних организација и цивилним друштвом, са циљем координисаног и свеобухватног одговора на угрожавање права жена и девојчица које се тренутно дешава у Украјини. Важно је и да будемо свесни да ова криза превазилази Украјину и утиче на енергетску безбедност, климатску акцију и светску економију“, рекла је она.

На 12. састанку Комитета чланица Истанбулске конвенције дискутовано је о примени поменуте конвенције у земљама чланицама Савета Европе и изабрани су нови чланови ГРЕВИО експертске групе.