Координационо тело за родну равноправност: Србија пример добре праксе у региону

Координационо тело за родну равноправност: Србија пример добре праксе у региону

Гордана Гавриловић, саветница потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић учестовала је у Тирани на регионалном састанку националних механизама за родну равноправност коју је организовала потпредседница Владе Албаније Сенида Меси.

“Регионално повезивање је од великог значаја за све земље. На тај начин бићемо не само ефективнији у имплементацији националних акционих планова у овој области, већ и конкурентнији приликом аплицирања за пројекте Европске уније”, рекла је Гавриловићева.

Она је истакла да је родна равноправност један од приоритета Владе Србије, чему у прилог говори и чињеница да је на челу Координационог тела за родну равноправност потпредседница Владе.

“Србија је пример добре праксе када говоримо о увиђењу родно одговорног буџетирања и Индексу родне равноправности, што нас чини јединоим земљом ван ЕУ која је то учинила и због чега смо изабрани за студију случаја од које ће све остале земље учити у УН тренинг центру”, рекла је Гавриловићева.

Саветница потпредседнице Владе рекла је и да Координационо тело, у сарадњи са Министарство европских интеграција и UN Women реализује трогодишњи пројекат “Кључни кораци ка родној равноправности” који финансира Европска унија, кроз ИПА програм, вредан 2 милиона евра.

“Наш фокус кроз овај пројекат  је на јачању механизама за родну равноправност на свим нивоима - републичком, покрајинском и локалном, укључивање родне димензије у креирање свих јавних политика, као и подршка економском оснаживању жена”, рекла је она.

Потпредседница Владе Албаније Сенида Меси истакла је да је регионална сарадња изузетно важна за унапређење родне равноправности и да можемо пуно научити једни од других.

“Абанија је успоставила националног координатора за родну равноправност на нивоу потпредседника Владе, јер верујемо да ова област треба да буде вођена са високе политичке функције. Искуства Србије у том процесу су нам веома корисна”, рекла је Меси. 

На конференцији је речено и да све земље имају исте циљеве у родној равноправности, те да то није питање једног министарства, већ целе заједнице - државе, међународних организација, невладиног сектора, медија и свих грађана и грађанки.