Координационо тело: По први пут додељене награде родно најсензитивнијим компанијама

Координационо тело: По први пут додељене награде родно најсензитивнијим компанијама

Под покровитељством Координационог тела за родну равноправност и у организацији Удружења пословних жена Србије, вечерас су у „Мадленијануму“ у оквиру манифестације “Цвет успеха за жену змаја” уручене награде родно најсензитивнијим компанијама у Србији.

“Ово је први пут у Србији да смо установили и доделили награде компанијама које у свом пословању примењују друштвено одговорне принципе, праведно поступајући према свим запосленима вођени вредностима родне равноправности. Верујемо да тиме дајемо снажан подстрек и подршку великим команијама да се још више повежу са микро и малим предузећима у власништву жена, да им пруже неопходну подршку и менторство и оснаже их у циљу њиховог укључивања у ланац вредности и добављача великих компанија”, изјавила је Љиљана Лончар, саветница потпредседнице Владе и председнице КТРР.

Лончарова је додала да је то наш заједнички интерес - интерес привреде и друштва које жели да постигне одрживи развој, јер он није могућ уколико не пружимо једнаке шансе свима, а нарочито онима који су често непрепознати као економски потенцијал друштва, као покретачи бржег привредног развоја и увећања БДП-а. 

Добитници награда за родно најсензитивније компаније су „Делта холдинг“, „Икеа“, „Авон“, Уникредит банка и ВИП. 

Критеријума конкурса односили су се и на праведно поступање према свим запосленима, поштовање и уважавање људских права и недискриминације, промовисање образовања, обука и стручног усавршавања жена, као и рад на обезбеђењу здравља, безбедности и равноправности свих радница и радника и јавно заговарање равноправности. 

Избор за родно најсензитивнију компанију део је пројекта „Равноправно у ланцу вредности“ који су покренули Координационо тело за родну равноправност и Удружење пословних жена Србије, уз подршку Савета страних инвеститора (FiC), Америчке привредне коморе (AmCham) и Амбасаде Краљевине Холандије у Србији, са циљем директније помоћи женском предузетништву и подстицању укључивања жена у ланац набавки великих компанија.