Координационо тело: Паник тастери у центрима за социјални рад и домовима здравља

Координационо тело: Паник тастери у центрима за социјални рад и домовима здравља

Координационо тело за родну равноправност обезбедило је паник тастере за 60 центара за социјални рад и 30 здравствених установа, а Бранка Драшковић, саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела проф. др Зоране Михајловић данас је о њиховој подели и примени разговарала с представницима 30 здравствених установа.

Како је навела, то је веома ефикасно средство у борби против насиља јер, запослени у центрима за социјални рад који се нађу на удару насилника могу одмах притиском на тастер да алармирају најближу станицу полиције.

Став је, додала је Драшковићева, да сви запослени у Србији, и мушкарци и жене, на својим радним местима морају да се осећају сигурно и безбедно.
„Трагајући за решењима, испоставило се да су паник тастери, као техничка мера безбедности, веома ефикасни, а такође, та мера у свету даје изванредне резултате. Координационо тело за родну равноправност, у сарадњи са Агенцијом UN Women, обезбедило је паник тастере и за 30 домова здравља, а управо данас имамо састанак са директорима тих установа, који су изразили велико задовољство због такве акције“, рекла је Драшковићева.

Такође, како је рекла, већ је успостављена комуникација са локалним самоуправама и паник тастери, као техничка мера безбедности, наћи ће се и у центрима за социјални рад.

„Наравно, ова наша активност је модел и надамо се да ће у будућности држава преузети ту врсту обавезе, а ово је позив и надлежним министарствима да се системски решава тај проблем и да се у будућности паник тастери нађу и у центрима за социјални рад, у здравственим установама и свуда где је потребно“, рекла је Драшковићева. 

У изјави Тањугу је као кључне активности Координациног тела за родну равноправност навела оне којима се економски оснажују жене, али да ту спада и рад с рањивим категоријама, мада, закључила је, у последње време, због интензивног пораста насиља са трагичним исходима, у фокусу је борба против насиља и примена свих могућих механизама превенције.