Годишња конференција локалних механизама за родну равноправност: Потребно је пренети политике родне равноправности са републичког на локални ниво

„Као што је Влада Србије поставила област родне равноправности међу приоритетне области структурних реформи и јавних политика, тако и локалне самоуправе, у оквиру својих надлежности, морају да осигурају родну равноправност и постизање једнаких могућности на локалном нивоу“, изјавила је Гордана Гавриловић, саветница за родну равноправност потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност на Годишњој конференцији локалних механизама за родну равноправност. Конференцију су заједно организовали Координационо тело за родну равноправност, агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) и Делегација Европске уније у Србији, у оквиру пројекта „Кључни кораци за родној равноправности“.

Учесници и учеснице конференције су говорили о механизмима јачања родне равноправности на локалу, као и о потреби да се подрже локални акциони планови и пројекти у овој области. Поред представница Координационог тела и агенције UN Women, на конференцији су учествовали представник и представнице јединица локалне самоуправе које су у децембру добиле признања за градове и општине које су у 2020.години постигли највише на унапређењу родне равноправности.

Гордана Гавриловић је истакла да је потребно да се политике које се доносе на републичком нивоу пренесу и примењују и на локалном нивоу, како бисмо остварили напредак на пољу родне равноправности.

„Фокус подршке локалним самоуправама је био на побољшању положаја жена на тржишту рада, женском предузетништву и економском оснаживању жена на селу, те промоцији и примени Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу“, рекла је Гавриловић.

Подсетимо, како би промовисали локалне самоуправе као примере добре праксе, Координационо тело за родну равноправност и UN Women су у децембру 2020.године другу годину за редом доделили годишње награде у пет категорија: за рад локалног механизма за родну равноправност признање је добила општина Аранђеловац, за ангажовање и координацију локалне самоуправе и других актера на пољу унапређења родне равноправности награђени су општина Кнић и град Крушевац, за иновативне политике и праксе у родној равноправности награду је добио град Сомбор, а посебно признање за одговор на ублажавање последица епидемије коронавируса је добила општина Рашка.

„Пуно је добрих примера по Србији, где год да кренете срешћете вредне жене, спремне да се боре за своје и боље сутра генерација девојчица и жена које долазе. Ови градови и општине, као и прошлогодишњи добитници Нова Варош, Бечеј, Сврљиг и Житиште, нека нам послуже као примери и мотив за корак даље ка остваривању веће равноправности“, закључила је Гавриловић.