Mihajlovićeva ženama: Budite odgovorne prema svom zdravlju, idite na pregled

U Srbiji svake godine od raka grlića materice umre blizu 500, a oboli 1.250 žena, što našu zemlju svrstava na drugo mesto u Evropi i to je poražavajući podatak, poručila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr  Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice podsetila da je ova opaka bolest izlečiva i da je važno da žene odgovorno pristupe svom zdravlju.

„Moja poruka svim ženama je da budu odgovorne prema sebi i svom zdravlju i da bar jednom godišnje odu na ginekološki pregled, jer ukoliko se otkrije na vreme, rak grlića materice moguće je izlečiti“, izjavila je ona.

Mihajlovićeva je dodala i da su u borbi protiv ove bolesti veoma važni edukacija stanovništva i uključivanje celog društva.

"Važno je podići svest o problemu raka grlića materice i da svi mi – državne institucije, civilni sektor i mediji - damo svoj doprinos kako sprečili da godišnje 1.250 žena u Srbiji oboli od ove bolesti", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je ukazala da Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost, kao i zakon koji je u pripremi, posebnu pažnju posvećuju zdravstvenoj zaštiti žena i očuvanju reproduktivnog zdravlja.