Mihajlovićeva: Devojčice i žene hrabro da osvajaju naše društvo

„Devojčice i žene su i dalje nedovoljno zastupljene u nauci, tehnologiji i oblasti inovacija, bilo kao korisnici ili lideri na tim poljima“, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je povodom Međunarodnog dana devojčica i žena u nauci podsetila da u vremenu u kom živimo tehnologija sve više ulazi u sve pore našeg života, te da je važno ohrabriti devojčice da se bore protiv predrasuda i hrabro osvajaju oblasti iz kojih ih je društvo neopravdano isključilo, navodeći kao primer informaciono-komunikacione tehnologije.

„Predrasuda je da žene nisu stvorene za IKT sektor. Sve je više žena koje zauzimaju rukovodeće pozicije u IT sektoru u svojim kompanijama, što nedvosmisleno pokazuje da tehnički svet nije rezervisan samo za muškarce i ne postoji nijedan razlog da oblast koja je najprofitabilnija i koja obećava uspeh u karijeri ne bude više dostupna ženama“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da društva i dalje stereotipno nameću zanimanja i interesovanja dečacima i devojčicama, te poručila devojčicama da bez straha streme ispunjenju svojih ciljeva.

„Moja poruka svim devojčicama i ženama je da stakleni zid ne postoji, da ne podležu predrasudama, već da se rukovode svojim željama, znanjem i sposobnostima. To je jedini recept za srećan i uspešan život“, istakla je Mihajlovićeva.