Draškovićeva: Srpske i mađarske preduzetnice zajedno na tržište

„Rodna ravnopravnost i žensko preduzetništvo klјučni su preduslovi stabilnog ekonomskog razvoja i današnji skup srpskih i mađarskih preduzetnica doprineće dalјem unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlјe“, izjavila je danas prof. Branka Drašković, posebna savetnica za rodnu ravnopravnost potpredsednice Vlade prof. dr Zorane Mihajlović.

Ona je, obraćajući se na konferenciji srpskih i mađarskih preduzetnica „Žensko preduzetništvo kao neiskorišćeni potencijal centralne i istočne Evrope“, istakla da je Mađarska naš strateški partner koji se po ostvarenom obimu spolјnotrgovinske razmene nalazi u grupi 15 najvažnijih partnera Srbije.

„Ostvarujemo dobru saradnju, zajedno pokrećemo infrastrukturne projekte i nema razloga da se i srpske i mađarske preduzetnice ne udruže i zajedničkim naporima nastupe i ka većim tržištima“, rekla je Draškovićeva.

Branka Drašković je podsetila i da su žene najbrojnija ranjiva grupa na tržištu rada, čineći 43 odsto zaposlenih u odnosu na 56,3 odsto zaposlenih muškaraca, kao i da na rukovodećim položajima i bolјe plaćenim poslovima i dalјe ima duplo više muškaraca.

„Žene u Srbiji u biznis ulaze kasnije i najčešće iz nužde i uglavnom opstaju u sektoru usluga, koji je nisko kapitalan. Iako je procenat žena u preduzetništvu sličan evropskom proseku i iznosi 30 odsto, suočavamo se sa visokom stopom gašenja ženskih preduzeća, čak 47 odsto“, istakla je Draškovićeva.

Ona je dodala i da je Vlada, nakon uspešne godine preduzetništva u kojoj je za podršku preduzetništvu izdvojeno 16 milijardi dinara u 2016. godini, donela odluku o pokretanju Decenije preduzetništva i da će to biti šansa i za žene u biznisu.

„Naš cilј je da se u narednih nekoliko godina broj žena preduzetnica poveća na 40 odsto, koliko ih danas ima u Mađarskoj“, rekla je Draškovićeva.

Konferenciju „Žensko preduzetništvo kao neiskorišćeni potencijal centralne i istočne Evrope“ organizovali su Privredna komora Srbije, Ministarstvo inostranih poslova i trgovine Mađarske, Ambasada Mađarske u Srbiji i Udruženje poslovnih žena Srbije.