Михајловићева: Женско предузетништво је снага наше економије

Михајловићева: Женско предузетништво је снага наше економије

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, отворила је данас конференцију “Женско предузетништво - повежите се за покретање и унапређење свог бизниса”, и том приликом истакла да је женско предузетништво важно не само за родну равноправност, већ за привредни развој државе.

“Што је више жена запослено и што њихова предузећа боље послују, то је боље за цело друштво. Женско предузетништво је снага наше економије. Још пуно посла је пред нама, највећи број жена оснива своје бизнисе јер нису имале могућност да се запосле, па је то изнуђена опција. Без обзира на то, створили смо основе да се жене више баве предузетништвом. Још је пуно дискриминације на тржишту рада, да ли су жене власнице имовине, како опстају приликом проблема у пословању, оптерећеност неплаћеним кућним радом и бригом о деци и породици. Држава је ту, ту су Привредна комора Србије, банке и финансијске институције. Циљ и данашњег скупа је умрежавање и да се разговара о будућности развоја женског предузетништва. А наша визија је да у будућности не говоримо о женском и мушком предузетништву, већ да имамо једнаке услове за све грађанке и грађане, да живе, раде и развијају се”, истакла је она.

Она је подсетила да жене у Србији у већем проценту и успешније завршавају факултете, али када изађу на тржиште рада, суочавају се са дискриминацијом.

Алија ел Јасир, регионална директорка UN Women за Европу и централну Азију, истакла је задовољство због боравка у Србији, те нагласила да су Влада Србије и Координационо тело за родну равноправност стратешки партнери UN women.

“Данашња конференција је још један доказ наше посвећености да унапредимо женско пословање и да подржимо женско предузетништво, јер је оно део укупне привреде и веома важан део привредног раста и опоравка после кризе. У духу овог догађаја, подстичемо вас да разговарате са предузетницама, јер оне најбоље знају шта је потребно за даљи развој. Уколико су оне успешне, расту и развијају се, сви ћемо”, поручила је Ел Јасир.

Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије, рекла је да је криза показала да су женска предузећа ипак отпорна јер бирају паметне стратегије, убрзано се дигитализују и иновирају.

“Реч је о стратегијама које омогућавају одрживост. Једна од паметних стратегија је и умрежавање, због чега смо и данас овде”, изјавила је она.

Бранислава Симанић, директорка Секције за женско предузетништво, рекла је да ПКС интензивно ради на унапређењу женског предузетништва.

“Женско предузетништво је сјајан ресурс запошљавања, па смо формирали и секцију за женско предузетништво унутар ПКС. Организујемо конференције, Б2Б састанке, помоћ за излазак на страно тржиште и повезивање бизниса. У Србији данас послује око 31 одсто женских предузећа, наш циљ је да их буде више”, истакла је она.

Михајловићева је раније данас одржала састанак са Алијом ел Јасир и са њом разговарала о наставку успешне сарадње две институције, регионалној сарадњи и увођењу родне перспективе у све јавне политике.