Михајловићева: Борба за права жена траје 365 дана, не одричимо је се

Михајловићева: Борба за права жена траје 365 дана, не одричимо је се

“Срећан нам свима 8. март. Ово је дан борбе и празник борбе за женска права, односно људска права, и требало би да траје 365 дана јер то су дани у којима се боримо за једнаке услове и за жене и мушкарце. Ове жене су лица свих жена у Србији. Где год да се налазимо, дужни смо да сваки дан направимо бар један корак за једнаке услове за све грађанке и грађане. Имаћемо ускоро и закон о родној равноправности као базу да женама у Србији буде једноставније. Порука коју данас шаљемо је да не смемо да се одрекнемо борбе, она мора да траје стално”, поручила је данас потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је приликом отварања изложбе “Kада је цео свет стао, оне нису” рекла да жене нису слабији пол, већ равноправан, и да је прошла година показала да је терет кризе несразмерно био на женама и да су жене те које су водиле рачуна о свему.

“Kада је свет стао, жене нису стале. Немамо још увек једнаке услове за рад, посао, напредак, образовање, поделу неплаћених послова. Али, не смемо да се одрекнемо борбе зарад свих жена које су се бориле пре нас, и пре 200 и 100 година, када су се жене бориле за права свих жена. Пандемија је показала и колико су солидарност и емпатија важне и морамо да наставимо и да радимо заједно са мушкарцима. Да 2022. за 8. март погледамо шта смо урадили и да направимо нове планове за генерације које долазе после нас”, рекла је она.

“Жене су у време пандемије измислиле како да реше проблеме и помогну другима, како да буду ту и за децу и породицу, на послу. Ова пандемија је пала на жене и ова лица представљају лица стотина хиљада лица жена Србије. Kада треба да се уради посао који је брига о другима, жени не треба да се каже како да то уради, а када треба да се плати, онда нема ко да је чује и види. Зато вас позивамо да дођете и видите ова лица. Једнако смо способне, вредне и спремне да делимо терет у развоју Србије као што смо поднеле терет пандемије”, рекла је министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.

„Глобална криза изазвана пандемијом вируса COVID 19 показала је да су се жене свих генерација и професија отпорно и одлучно суочиле и поднеле велики део терета борбе са последицама озбиљне здравствене, привредне и социјалне кризе. Одговорним деловањем, подстицањем самодисциплине као модела цивилизованог понашања појединаца у оваквим кризама, допринеле су да укупан одговор Србије буде флексибилно ефикасан и отпоран, чак и у поређењу са већим и развијенијим државама“, изјавила је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

“Ово је дан када славимо, али и дан када треба да размислимо колико је важна улога жена у животу сваког од нас и у друштву. Овај дан је и позив за акцију. Да препознамо изузетну улогу жена, посебно у години пандемије COVID 19”, поручио је шеф Делегације ЕУ, амбасадор Сем Фабрици.

"Храброст и пожртвованост коју су жене показале током кризе не сме остати само у малобројним новинским текстовима и нашим интерним разговорима. Овом изложбом смо на симболичан начин желели да им одамо признање за све што су кроз своје професије и лично залагање урадиле за све нас. Оне су праве хероине нашег времена и лидерке борбе за родну равноправност", поручила је директорка UN Women у Србији, Милана Рикановић.

 Амбасадор Француске у Србији, господин Жан-Луј Фалкони, желео је да захвали „свим оним женама које су, у Србији и Француској, онда када је становништво морало да се затвори како би се избегло ширење вируса, остале у првим редовима како би омогућиле целом свету да настави да функционише“, истичући чињеницу да  „економске и друштвене последице здравствене кризе већ сада, а у будућности то прети да буде и израженије, утичу на пораст насиља над женама и девојкама, свуда у свету, било да  је реч о насиљу у породици или о губитку посла“.