Михајловићева: Без жена у политичком и друштвеном животу нема напретка у друштву

Михајловићева: Без жена у политичком и друштвеном животу нема напретка у друштву

“Верујем да ће ова родно одговорна влада бити влада која ће усвојити закон о родној равноправности и неке друге важне законе и да ћемо и законски успети да створимо много боље услове у друштвеном, политичком и културном животу за жене и мушкарце.

Радили смо много, припремали смо закон годинама, велика је штета што смо изгубили неке године и што тај закон већ није донет”, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Коориднационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, учествујући на друштвеном дијалогу о полазним основама за израду Нацрта закона о родној равноправности на тему учешћа жена у политичком и јавном животу, истакла да кад посматрамо статистичке податке, можемо да кажемо – па није лоше у Србији, има жена у политичком животу, али толико још мора да се ради и толико има много стереотипа и толико дискриминације и толико проблема.

 “С друге стране, и нису једнаки услови, пре свега за жене у овом свету који се још увек зове мушки свет. А у ствари треба да будемо заједно, јер ако жене нису укључене у друштвени, политички и културни живот, онда та заједница, то друштво, не може да напредује том брзином коју сви желимо. Ми ћемо заједно све да радимо, али пре свега захвалност и подршка министарки Чомић на свему што ради. Оно што се на крају ипак највише вреднује јесу резултати”, рекла је Михајловићева.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић рекла је да смо данас ту да се у циљу дијалога чују гласови свих - и жена и мушкараца.

“Закон о родној равноправности није закон само о правима жена, то је закон којим мењамо друштвене односе”, рекла је она.