Михајловићева: Ако је било пропуста, неопходно да се утврди одговорност у вези са трагедијом у Вршцу

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је потребно спровести надзор, истрагу и контролу рада институција у вези са трагедијом у Вршцу, како би се спречили слични пропусти у центрима за социјални рад.

„То је лична, породична и друштвена трагедија и моје саучешће мајци и породици. Држава је урадила много тога, пре свега када је реч о унапређењу законског оквира, обуке свих у ланцу који се баве борбом против насиља у породици, мислим на полицију, судове, центре за социјални рад. Нажалост, показује се да постоје пропусти у центрима за социјални рад и ово није први пут. Сећамо се када је пре неколико година отац бацио дете на бетон у Раковици. И тада и сада се види да постоје пропусти и неопходно је да они који раде свој посао, одговарају за оно што раде. Није једноставно, има много центара за социјални рад, подељена је и надлежност између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства за бригу о породици и демографију, али су неопходни надзор и истрага да би се утврдило ко је заказао и како да те пропусте исправимо како се више не би понављало да се изгуби још један дечји живот. То је обавеза државе, да јавност сазна да ли постоји и чија одговорност“, рекла је она, одговарајући на питања новинара.

Михајловићева је рекла да је економска самосталност жена кључна за борбу против насиља.

„Један од разлога зашто је Координационо тело формирано 2014. године јесте борба против насиља над женама и девојчицама, то је била иницијална каписла и то је посао свих нас, Владе, медија, невладиног сектора, привреде. Да видимо шта можемо да променимо када је реч о законима и ту смо урадили све што можемо, али да наставимо да радимо на оснаживању жена, да им помогнемо да се додатно образују, да се запосле. Економско оснаживање значи и да се дошколују, да почну да раде. То значи њихову самосталност“, изјавила је она.